Slovenija

So na Bledu pripravljeni na močan potres?

STA/G.G.
10. 4. 2015, 10.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Civilna zaščita danes na Bledu izvaja obsežno reševalno vajo za primer močnega potresa, ki bi uničil precej infrastrukture in ogrožal številne ljudi. Vaja poteka na več lokacijah, tudi v vrtcu in na Blejskem gradu. Gasilci, reševalci in drugi sodelujoči pa preizkušajo protokole za evakuacijo, iskanje pogrešanih oseb in oskrbo ponesrečencev.

STA

V vaji, ki jo je pripravil štab Civilne zaščite Občine Bled, sodeluje okoli 20 enot in ekip, ki so vključene v sistem zaščite, reševanja in pomoči v blejski občini ter gorenjski regiji. Vključenih je okoli 200 posredovalcev in preko 600 udeležencev.

Vajo izvajajo na podlagi predpostavke, da je na območju občine prišlo do močnejšega potresa, kjer so najbolj poškodovani javni objekti Blejski grad, osnovna šola in vrtec. Namen vaje je preveriti sistem in način vodenja večje intervencije, reševanje in ukrepanje ob večji naravni nesreči, je pojasnil poveljnik Civilne zaščite Občine Bled Jože Smole.

"Lanskoletne ujme so nam pokazale, da na marsikaj nismo pripravljeni," je o razlogih za vajo povedal Smole in pojasnil, da takšni situaciji, kot je rušilni potres, občina sama ne bi bila kos, posebej kar se tiče nastanitve ogroženih oseb. Zato je poudarek vaje zlasti na sodelovanju in na postavitvi centra za zbiranje in logistično ter oskrbovalno podporo.

Vaja služi tudi kot oblika urjenja članov posameznih enot v postopkih delovanja enote in uporabi različne opreme. Zaradi boljšega pregleda poteka v več fazah. Prva točka je Vrtec Bled, kjer zaposleni izvajajo evakuacijo, oskrbo lažje poškodovanih ponesrečencev, ekipi gasilcev in kinologov pa rešujeta ujete v stavbi.

Na blejski osnovni šoli je poleg evakuacije, iskanja pogrešanih in oskrbe ponesrečencev vključen prikaz odstranitve ruševin, gašenje v notranjih prostorih šole in reševanje z višine s pomočjo gasilske lestve.

V zadnji fazi vaje se bo v delo štaba civilne zaščite vključil še helikopter Slovenske vojske pri posredovanju na nedostopnem delu Blejskega gradu, kjer bo reševalna akcija potekala v sodelovanju z gasilci, gorskimi reševalci in jamarji.

Ker je zaradi močnejšega potresa vedno ogroženo večje število ljudi in uničen dobršen del infrastrukture, je treba poskrbeti za ogrožene. Ta del vaje poteka v Športnem parku, kjer so postavljeni začasni šotori za oskrbo, pri čemer se vključujejo tudi Slovenska vojska in ekipe, ki nudijo zdravstveno in psihosocialno pomoč ponesrečencem, torej tudi center za socialno delo in Rdeči križ Slovenije.

"Gre za res kompleksno situacijo in veseli nas, da je občina pripravila tako obsežno vajo, saj na ta način res pride do preverjanja delovanja enot in prostovoljcev na lokalni ravni v povezavi z regijskem," je zadovoljen poveljnik Civilne zaščite za Gorenjsko Jernej Hudohmet, ki je prepričan, da so se sodelujoči že pri sami pripravi na vajo veliko naučili.

Upa, da bo vaja, ki jo je Bed pripravil ob občinskem prazniku, zgled tudi za ostale občine, da bi se lotili tovrstnega preverjanja sistemov. "Mislim, da je tukaj še kar nekaj rezerve in je znanje še mogoče nadgrajevati," je sklenil Hudohmet.