Slovenija

Uspeh za bovški turizem: pogodba podpisana

Ž.K.
4. 4. 2015, 14.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Še »zadnji« pomemben papir, ki predstavlja rešitev zimskega dela sezone na Bovškem, so tamkajšnji občinarji zadovoljni položili na mizo. Pogodba je temelj za pridobivanje denarnih sredstev, ki bodo omogočili prenovo kompleksa.

Kot nam je povedal bovški župan Valter Mlekuž, so izjemno veliko napora v zadnjih nekaj mesecih vložili v reševanje problematike zimskega turizma. Majhni premiki zdaj postajajo večji, podpis pogodbe s Heto, ki je bila lastnica dela infrastrukture na Kaninu, pa je pika na i. Zadnje dni so bili zaradi pričakovanja, kako se bo Heta odločila, čeprav niso dvomili o tem, da se ugoden razplet ne bi zgodil, kar malo na trnih. Potem pa so prav na prvi april predstavniki Hete Asset Resolution k odvetniku in občinskem svetniku Mihi Sotlarju, ta je tudi predsednik komisije za reševanje Kanina, prinesli podpisano pogodbo.

Od pogodbe do prenove

Ta je temelj, na podlagi katerega lahko nadaljujejo pogajanja za pridobitev državnega in tudi evropskega denarja, ki bi omogočil zagon prenove in posodobitev infrastrukture na Kaninu. Prva faza del bo menda stekla že po praznikih. Lotili se bodo žičnic.

Heta je s podpisom pogodbe na Občino Bovec brezplačno prenesla krožno kabinsko žičnico, ski data in restavracijo Prestreljenik. V pogodbi se je občina zavezala, da bo Heti povrnila 112.000 evorv, kar predstavlja stroške vzdrževanja sistema v zadnjih dveh letih. Občina Bovec mora zdaj v roku 14 dni plačati prvi del dogovorjenega zneska, 50.000 evrov, za kar je že rezervirala denar v letošnjem občinskem proračunu.

Dobrodošli tudi tuji vlagatelji

Na bovški občini so s podpisom pogodbe in prenosom lastništva želeli pohiteti, saj bi ob hitrem razpletu dogajanja in ustanovitvi javno-zasebnega partnerstva pri vlaganju v infrastrukturo lahko še zagotovili smučanje na Kaninu že prihodnjo smučarsko sezono. Mlekuž je v preteklosti že povedal, da se o javno-zasebnem partnerstvu pogovarjajo z ruskimi vlagatelji, ki so prek podjetja Ilev Inženiring že sodelovali na dražbah za premoženje ATC Kanin v stečaju. Za Bovec pa je po možnosti, da bi v prihodnje ponovno zagnali smučišče na Kaninu, veliko zanimanja tujih investitorjev.

Po sklenjenem dogovoru s Heto bo občina nadaljevala pogajanja za pridobitev tudi preostale žičniške infrastrukture na Kaninu.