Slovenija

Zdravstveni zavodi bodo morali opraviti revizijo čakalnih vrst

sta/mv
27. 3. 2015, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc bo zadolžila vodstva vseh javnih zdravstvenih zavodov, naj izvedejo revizijo čakalnih seznamov. Po njenem mnenju namreč problem čakalnih dob ni samo v pomanjkanju denarja v zdravstvu, pač pa se večkrat čakalne dobe zlorablja, da zdravstveni zavodi dobijo več denarja.

Arhiv Svet24

Ministrica je na današnji novinarski konferenci dejala, da na kršitve pri vodenju čakalnih seznamov kažejo tudi ugotovitve zdravstvenega inšpektorata.

Direktor direktorata za zdravstveno ekonomiko Tomaž Glažar pa je ocenil, da namenjanje dodatnega denarja za skrajševanje čakalnih dob ni primeren ukrep. To se je po njegovih navedbah pokazalo tudi na Švedskem, kjer so po njegovih besedah ogromno sredstev vložili v skrajševanje čakalnih vrst, pa so se te celo podaljšale, saj so izvajalci želeli na ta račun priti do več denarja.

Po njegovem mnenju se je treba znebiti vzrokov za dolge čakalne vrste. Tako bo letos dodatno uvedenih 150 referenčnih ambulant, kar bo zdravnikom omogočilo, da se bolj posvetijo bolnikom, posledično bo manj napotitev k specialistom. A Glažar ob tem opozarja, da so čakalne dobe problem celotne Evrope ter da Slovenija ni nobena izjema.

Kolar Celarčeva je na današnji novinarski konferenci odgovarjala tudi na vprašanja glede podpore generalnemu direktorju Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Samu Fakinu. Ministrica podpira stališče predsednika vlade in SMC Mira Cerarja, da stranka Fakina na glasovanju v DZ ne bo podprla, medtem ko osebnega mnenja o Fakinovi podpori ni želela razkriti.

Dejala je, da je s Fakinom dobro sodelovala do nedavnega. Glede podpore skupščine ZZZS Fakinu pa je izrazila upanje, da so člani skupščin naredili oceno oz. analizo Fakinovih rezultatov dela in njegove vizije za naprej.

Odzvala se je tudi na sklep glavnega odbora zdravniškega sindikata Fidesa, ki pričakuje, da bodo standardi in normativi za zdravnike še tekom tega meseca sprejeti v obliki aneksa h kolektivni pogodbi. Sicer pa nameravajo opozorilno enourno stavkati.

Ministrica je dejala, vsak resen in zrel posameznik ve, da se v tednu ali dveh ne da pripraviti standardov in normativov. Poudarila je, da so se na sestanku, na katerem je bil tudi predsednik Fidesa Konrad Kuštrin, dogovorili za pripravo standardov in normativov do poletja. Delovna skupina za pripravo je bila imenovana, a vse strani niso pravočasno imenovale svojih predstavnikov v skupino, zato so jih morali znova pozvati. Bo pa osnova za standarde in normative modra knjiga, ki so jo že pred časom pripravile zdravniške organizacije.