Slovenija

Sodnik Baraga se umika zaradi tvita o 'škodljivem Korlu' in 'prešibki AB'

STA/G.G.
13. 3. 2015, 15.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Preiskovalni sodnik na ljubljanskem okrožnem sodišču Andrej Baraga je predsedniku sodišča Marjanu Pogačniku danes najavil umik iz sodniškega poklica. Ker pa za zdaj še ostaja sodnik, bo Pogačnik zaradi Baragovih objav na Twitterju zahteval disciplinski postopek in izredno izdelavo ocene sodniške službe.

Svet24

Pogačnik je na današnji novinarski konferenci dejal, da sta z Barago dolgoletna kolega in da je Baraga strokovno podkovan sodnik. Vendar je Baraga naredil napako, zdaj pa sprejema odgovornost, kar je za Pogačnika modro. "Zaveda se napake in škode, ki jo je povzročil sodišču in sodstvu. Ni pa povedal, kje bo nadaljeval svojo poklicno pot, jaz ga pa nisem vprašal," je še novinarjem povedal predsednik sodišča. V pogovoru mu je Baraga svojo odločitev utemeljil z besedami, da sodišča ne želi obremenjevati z bremenom, ki v tem trenutku visi nad njim.

Pogačnik bo omenjene ukrepe sprožil prihodnji teden, zahtevo za disciplinski postopek predal disciplinskemu tožilcu, zahtevo za izredno oceno pa personalnemu svetu ljubljanskega višjega sodišča. Najhujši disciplinski ukrep je sicer prenehanje sodniške službe.

Prav tako bo Pogačnik sodniško društvo pozval k izdelavi načelnega mnenja glede tovrstnih sodniških ravnanj. Da ne bi še kakšnemu sodniku "spodrsnilo", je po njegovih besedah prav, da svet za sodniško etiko v društvu odgovori, ali je v skladu z etičnim kodeksom, da ima sodnik takšen profil in na takšen način komunicira. Poleg tega bo presojalo, ali je v redu, da ima sodnik na teh omrežjih poleg imena in priimka, sploh če trdi, da je zaseben profil, zapisano svojo funkcijo, kakor jo ima Baraga. Presojalo se bo tudi, kje so še meje sprejemljivega pri komuniciranju, kjer ni podan element zaupnosti, ampak element praktično splošne dostopnosti. 

Prvi odziv sodišča je bil sicer precej manj oster, vendar je Pogačnik danes dejal, da v četrtek popoldne, ko so poslali prvo izjavo, ni bil seznanjen z vso vsebino. Ko pa je bolj natančno prebral, za koliko zapisov gre in kakšen je ton pisanja, se je izoblikovala nekoliko drugačna slika. 

Kaj je čivknil sodnik Baraga?

Baraga je 29. julija lani, torej v času izbire kandidata za evropskega komisarja, na svojem Twitter profilu zapisal: "Korl bi bil ravno pravšnji za komisarja, kar naj tam dela škodo, mi pa se odpočijmo od njega in AB, ki je k sreči že prešibka za še kaj". 

Zagovornik nekdanje predsednice vlade Alenke Bratušek, Aleksander Čeferin je zato za STA v četrtek napovedal, da bo zapis sodnika v nadaljnjem postopku zoper Bratuškovo - če bo do njega prišlo - uporabil kot argument za spodbijanje zakonitosti tega postopka. Baraga je za STA odgovoril, da gre za zasebna pisanja, ki jih nikoli ne meša s svojim delom.

Tvite preiskovalnega sodnika Barage, ki se je podpisal pod sodno odredbo za hišno preiskavo pri Alenki Bratušek, bo najbrž 23. marca obravnaval tudi Sodni svet, ko bodo to problematiko predlagali za uvrstitev na dnevni red seje.

Preiskovalci NPU so v sredo opravili več hišnih preiskav, saj Bratuškovo sumijo zlorabe položaja z namenom pridobitve nepremoženjske koristi pri samokandidaturi za evropsko komisarko.