Slovenija

Zavrelo je: v Žireh ostajajo brez pediatra

P.Š.
2. 3. 2015, 11.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V Žireh bodo v teh dneh zaprli pediatrično ambulanto, ki se bo preselila v prostore otroškega in šolskega dispanzerja Zdravstvenega doma Škofja Loka.

P.Š.

Na vratih posvetovalnice v Žireh se je pred kratkim pojavilo obvestilo, da bodo drugi teden marca začeli vse sistematske preglede otrok opravljati v Zdravstvenem domu Škofja Loka. To je močno razburilo prebivalce Žirov, čeprav naj bi bil ukrep le začasen.

P.Š.

Jože Veternik poudarja, da se trudijo dobiti še enega pediatra.

Žirovci poudarjajo, da se je že večkrat izkazalo, da če se nekaj iz kraja umakne, se tja ne vrne več. Takšne izkušnje imajo namreč z zaprtjem ginekološke ambulante pred leti. Zavrelo je predvsem staršem otrok, ki so že začeli zbirati podpise proti zaprtju pediatrične ambulante. Do zdaj jim je uspelo zbrati že več kot 1000 podpisov. Starše moti tudi to, da jih o selitvi nihče ni obvestil. Pri tem jim je podporo izrazil tudi žirovski župan Janez Žakelj. Po naših podatkih pa naj bi bil župan o zaprtju pediatrične ambulante obveščen že lani. Kot je povedal Žakelj, je res tako, a je takoj stopil v akcijo. Po njegovih besedah naj bi primanjkovalo pediatrov, zato je pristojne takoj pozval, naj začnejo iskati rešitev.

Da naj bi bila selitev pediatrične ambulante iz Žirov le začasen ukrep, je zagotovil tudi direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske Jože Veternik. »Zaradi številnih bolezni so pediatri v tem času preobremenjeni. Na tem območju sicer delujejo štirje pediatri, potrebovali pa bi jih vsaj pet. Mi se trudimo dobiti še enega pediatra, a do zdaj neuspešno,« pojasnjuje Veternik.

P.Š.

Direktorica Zdravstvenega doma Škofja Loka Sabina Dietner

Direktorica Zdravstvenega doma Škofja Loka Sabina Dietner ob tem dodaja, da tako v Žireh kot tudi v Gorenji vasi in Železnikih nimajo registriranih cepilnih mest in tako ne morejo zagotavljati strokovnih meril, ki jih zahteva Nacionalni inštitut za javno zdravje. V zadnjih letih so se namreč zaostrila strokovna merila in pogoji cepilnih mest za zagotavljanje varnosti in učinkovitosti cepljenja. Zdaj sicer na inštitutu pripravljajo nov pravilnik o cepljenju. Po besedah Dietnerjeve naj bi ta stopil v veljavo spomladi in takrat bodo lahko nadaljevali pogovore glede preventivne dejavnosti v omenjenih krajih.

Do takrat pa bodo na slabšem tisti iz odročnih krajev. Zastrašujoče je to, da v to skupino spadajo tudi otroci. In tako se sprašujemo, zakaj se ljudje iz nekaterih krajev izseljujejo ...