Slovenija

Grčija bi višala plače in pokojnine, na Slovenijo pa se požvižgajo

STA/G.G.
16. 2. 2015, 15.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Finančni minister Dušan Mramor je bil danes ob prihodu na sestanek evroskupine zelo oster do Grčije. Slovenija bo vztrajala, da Grčija poravna svoje obveznosti in nadaljuje reforme, je poudaril. Mramor je novi grški vladi tudi očital, da je v iskanju kompromisa "šla samo do nekaj velikih držav, Slovenijo pa je enostavno obšla".

STA

"Pri takšni izpostavljenosti, kot jo ima Slovenija do Grčije, pri takšni solidarnosti, kot smo jo nudili, je Grčija sporočila, da namerava povečevati pokojnine, poviševati plače, zaposlovati v javnem sektorju in zahtevati dodatno zmanjševanje obveznosti do Slovenije, medtem ko v Sloveniji znižujemo plače in varčujemo na vseh področjih," je položaj opisal Mramor.

Slovenski minister ni kritičen le do vsebine predlogov nove grške vlade, temveč tudi do njihovega načina komuniciranja. "Od Grčije bi pričakoval pošteno držo, da bi vsaj komunicirali z našo vlado, vsaj preko veleposlaništva. Vendar je šla Grčija samo do nekaj velikih držav, Slovenijo pa je enostavno obšla," je dejal.

Minister je še povedal, da je razkorak med obstoječim programom pomoči Grčiji in predlogi nove grške vlade precej večji kot 30-odstoten, kot se je sprva govorilo. Mramor pričakuje od Grčije določena zagotovila, da bo odplačevala svoje obveznosti, in si želi dogovora, da bi "ohladil mednarodne finančne trge in nervozo".