Slovenija

V Celju za žare ni več prostora

STA / T.C.
15. 2. 2015, 10.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Na mestnem pokopališču Celje je nedavno zmanjkalo novih žarnih grobov. Celjska družba Veking, ki upravlja s pokopališčem, je celjsko občino že pred meseci seznanila s problematiko. Takrat se je občina odločila zgraditi dodatne žarne stene na bližnjem pokopališču Teharje, kjer je 48 žarnih niš.

Arhiv Svet24

Na celjski občini so tudi pojasnili, da so lani prekopali nekaj opuščenih družinskih grobov na mestnem pokopališču ter naročili projektno dokumentacijo za preureditev omenjenih grobov v žarne grobove.

A zataknilo se je pri javnem naročilu, vendar na občini pričakujejo, da bodo z deli začeli prihodnji mesec, po sprejetju proračuna za leto 2015. So pa na občini tudi že v postopku pridobitve projektne dokumentacije za izgradnjo nove žarne stene na mestnem pokopališču. Po načrtih bodo v dveh fazah uredili 110 novih žarnih grobov za 600 žar.

Arhiv Svet24

Do rešitve problematike pa Veking naročnikom pogrebne svečanosti, ki nimajo grobnega prostora in želijo imeti žarni pokop, ponuja odstopljen, za žare prirejen klasični grobni prostor.

S tem se marsikdo ne strinja, pred časom pa so imeli primer, ko je želela stranka izključno žarni grob in ker ji ga niso mogli zagotoviti, so svojca pokopali v drugi občini.

Lani je Veking opravil 393 žarnih pokopov, od tega na celjskem mestnem pokopališču 363 in na pokopališču Teharje 30 pokopov. Letna najemnina žarnega grobnega prostora je nekaj manj kot 13 evrov, letna najemnina grobnega prostora pa nekaj več kot 6,50 evra za kvadratni meter.

Arhiv Svet24