Slovenija

V tujino po zdravje

tr
1. 1. 2015, 17.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Mineva pol leta, odkar je pri nas dovoljena uporaba konoplje v medicinske namene. Vlada se je namreč devetnajstega junija lani odzvala na stroko, ki je podprla uporabo učinkovin iz konoplje za zdravljenje bolezni. Konoplja je pri nas še vedno prepovedana, zdravila, ki vsebujejo kanabinoide, pa so dovoljena in lahko zdravnik kanabinoide predpiše na recept.

Takratna premierka Alenka Bratušek je ob sprejetju uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog, s katero je omogočila uporabo učinkovin iz konoplje v medicinske namene, dejala: »Z novo ureditvijo bo olajšano zdravljenje, prav tako bo zmanjšano povpraševanje na črnem trgu in nepravilno samozdravljenje, ki lahko ogroža zdravje ljudi.«

V slovenskih lekarnah še ni na voljo registriranih zdravil na osnovi kanabinoidov, zato se mora bolnik, ki mu zdravnik predpiše recept, podati ponj v Avstrijo in potem od Zavoda za zdravstvo zavarovanje Slovenije terjati povračilo za stroške nabave. V zavodu so nam pojasnili, da so od leta 2008 do konca preteklega leta prejeli šest zahtevkov, od tega pet zavrnili in ugodili le enemu. Slednjemu so povrnili 512 evrov. 

Ko smo povprašali Javno agencijo RS za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP), ali bodo tovrstna zdravila v bližnji prihodnosti na voljo v naših lekarnah, so nam pojasnili, da še niso prejeli nobene vloge za pridobitev dovoljenja za promet z zdravilom z Uredbo o razvrstitvi prepovedanih drog dovoljeno učinkovino THC oziroma na podlagi kanabinoidov. Po njihovih besedah kljub temu »ne izključujejo možnosti, da se ne bi poslovni subjekti farmacevtskega gospodarskega sektorja letos odločili pri JAZMP predložiti vlogo za pridobitev dovoljenja za promet z zdravilom z ustrezno sestavo učinkovin. Obstaja tudi možnost, da zdravilo z učinkovinami iz vrste v RS dovoljenih kanabinoidov letos v Evropski uniji pridobi dovoljenje za promet po centraliziranem postopku in da ga bo imetnik dovoljenja za promet dal v promet tudi pri nas. Če se v Sloveniji ne zgodi nobena od omenjenih dveh možnosti, lahko na podlagi utemeljene zdravstvene potrebe in z upoštevanjem predpisov, ki urejajo področje zdravil in prepovedanih drog, vključno z določbami, ki se nanašajo na opravljanje storitev prometa z zdravili na debelo v javnem interesu, predlagatelju, ki poda zahtevek za uvoz ali vnos zdravila z ustrezno sestavo učinkovin, JAZMP izda začasno dovoljenje za promet oziroma dovoljenje za vnos ali uvoz zdravila«.

Arhiv Svet24

Za rakave bolnike

In za kakšne bolezni se predpisujejo zdravila na osnovi kanabinoidov? Na Inštitutu za javno zdravje razlagajo, da v Evropski uniji obstaja več registriranih zdravil na osnovi kanabinoidov, ki se predpisujejo predvsem za preprečevanje slabosti, zmanjšanje bolečine in povečanje apetita pri bolnikih z rakom, zmanjšanje spastičnosti in lajšanje nevropatske bolečine pri multipli sklerozi ter za povečanje apetita pri bolnikih z aidsom. Do zdaj še ni dovolj dokazov, da bi kanabis oziroma zdravila, ki vsebujejo kanabinoide, ozdravila, ustavila ali upočasnila napredovanje katerekoli od naštetih bolezni.

Med bolj znane slovenske pridelovalce industrijske konoplje spada poslanka Združene levice Violeta Tomič, ki je lani prvič posadila svojo njivo industrijske konoplje, saj želi sama poskusiti to, kar zagovarja. V Združeni levici se zavzemajo za legalizacijo konoplje tako v medicinske kot rekreativne namene. V javnosti pa je pred leti odmeval primer Anton Gazvoda, ki so mu novomeški policisti brez pravne podlage uničili nasad konoplje, ki jo je gojil za pridobivanje eteričnega olja. Pozneje je sodišče odločilo, da je bil požig nezakonit, in Gazvodi določilo nekaj več kot 220.000 evrov odškodnine.