Slovenija

V celinski Sloveniji velika verjetnost preseganja mejne vrednosti koncentracije delcev PM10

STA/ mv
1. 1. 2015, 15.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V celinskem delu Slovenije danes obstaja velika verjetnost za preseganje mejne vrednosti dnevne koncentracije delcev PM10, na Primorskem preseganj ni pričakovati, so sporočili z Agencije RS za okolje (Arso). Na agenciji prebivalcem med drugim priporočajo, da ne uporabljajo pirotehničnih sredstev in da uporabljajo javni prevoz namesto osebnih vozil.

Tropical Rainforrest

Na Primorskem preseganj mejne vrednosti po napovedih Arsa tudi v petek ni pričakovati, bodo pa v petek prav tako mogoča preseganja v celinski Sloveniji. Predpisana dnevna mejna vrednost koncentracije delcev PM10 je 50 mikrogramov na kubični meter, v koledarskem letu pa je dovoljeno 35 preseganj mejne vrednosti.

Ob napovedani veliki verjetnosti za preseganje dnevne mejne vrednosti na Arsu poleg neuporabe pirotehničnih sredstev in uporabe javnega prevoza priporočajo tudi, da ne kurijo lesa v pečeh in kaminih, če imajo druge možnosti ogrevanja. Prav tako priporočajo, naj zmanjšajo ogrevanje stanovanjskih in poslovnih prostorov, kjer se kot energent uporabljajo tekoča ali trdna goriva, in naj ne kurijo na prostem.

Delež malih kurilnih naprav v skupnih emisijah delcev PM10 v Sloveniji je po navedbah Arsa kar dve tretjini. Najbolj onesnažujejo zastarele kurilne naprave na les, še posebej, če se v njih kurijo premalo suha drva, so pojasnili.

Ob tem opozarjajo, da se prekoračitve mejne vrednosti za delce pojavljajo tudi v krajih zunaj območij, za katere so izdane napovedi, predvsem v dolinah in kotlinah v notranjosti države, kjer se za ogrevanje kot gorivo pretežno uporablja les. Zato je zaradi zaščite zdravja smiselno upoštevati navedena priporočila tudi na takšnih območjih, še navajajo na agenciji.