Slovenija

Top 5 dogodkov v letu 2014

Č.K.
31. 12. 2014, 21.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Kateri so tisti dogodki, ki so najbolj zaznamovali leto 2014.

Reuters

1. Uničujoč žled

Slovenijo je na začetku februarja prizadelo eno najhujših ledenih neurij v zgodovini. Več 10.000 domov na Notranjskem in v osrednji Sloveniji je bilo zaradi uničenih daljnovodov brez električne energije, ogrevanja in tekoče vode. Po podatkih kmetijskega ministrstva je žled poškodoval okoli 40 odstotkov slovenskih gozdov.

2. Katastrofalne poplave

Slovenijo so poleg žledu v letu 2014 prizadele hude poplave. Kmalu po žledu je narasla voda prizadela predvsem Notranjsko. Na začetku septembra je bilo najhuje na vzhodu in jugovzhodu države, Krka je takrat poplavila Kostanjevico na Krki. Nekaj tednov zatem pa je poplavilo dele Notranjske in Ljubljano z okolico.

Dejan Ogrinec

3. Padec vlade

Potem ko je na kongresu Pozitivne Slovenije konec aprila Zoran Janković premagal Alenko Bratušek, je slednja 5. maja odstopila s premierskega položaja. »Poslavljam se nekoliko žalostna, ker nisem uspela dokončati zastavljenega dela, a ponosna, da sem bila prva ženska na čelu vlade,« je takrat dejala Bratuškova.

Reuters/STA

4. Predčasne volitve

Slovenci smo se 13. julija znova odpravili na predčasne volitve. Na njih je prepričljivo zmagal novinec na slovenski politični sceni, pravnik Miro Cerar. Njegova stranka, Stranka Mira Cerarja (SMC), je osvojila 34,49 odstotka glasov in 36 poslanskih sedežev. Na začetku septembra pa je prisegla že 12. slovenska vlada.

5. Afera Patria

Vrhovno sodišče je spomladi potrdilo sodbo okrajnega sodišča, ki je Janeza Janšo, Toneta Krkoviča in Ivana Črnkoviča obsodilo na zaporno kazen zaradi poslov pri nakupu finskih oklepnikov. Janša se je junija odpravil v zapor in se pritožil na ustavno sodišče, ki je decembra, do končne odločitve, začasno zadržalo izvršitev sodbe.