Slovenija

Beli obroč ob 11-letnici delovanja opozarja na vse večjo problematiko žrtev kaznivih dejanj

STA/ mv
5. 12. 2014, 18.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Društvo za pomoč žrtvam kaznivih dejanj Beli obroč Slovenije danes obeležuje enajsto obletnico delovanja. Ob tej priložnosti so opozorili, da je problematika žrtev kaznivih dejanj vsak dan večja ter da je vse več ljudi, ki potrebujejo pomoč. Društvo sicer dnevno prejme več deset pisem in klicev na pomoč, vsem pa pomagajo po svojih najboljših močeh.

V društvu so v sporočilu za javnost zapisali, da zaradi vedno večje revščine v družbi blišč prazničnega decembra vse bolj odseva strah, tesnobo in osebno stisko. "Zato boste lahko v teh dneh po vseh policijskih postajah po Sloveniji, na upravnih enotah in občinah, v vseh zdravstvenih ustanovah in v Mercatorjevih trgovinah zasledili naš plakat s kontaktnimi podatki, kam se lahko žrtve kaznivih dejanj obrnejo po celovito brezplačno pomoč," so pojasnili. Po njihovih podatkih vsako leto na tisoče ljudi neposredno ali posredno postane žrtev kaznivega dejanja, kar pomeni, da izgubijo sorodnika, so sami poškodovani, pretepeni, okradeni, oropani, spolno zlorabljeni ali žrtve družinskega nasilja. "Že jutri se to lahko zgodi tudi nekomu, ki ga poznamo ali nam je blizu. Že jutri se to lahko zgodi nam," so opozorili. Beli obroč je humanitarna organizacija, ki deluje v javnem interesu. Njeno temeljno poslanstvo je celovita zaščita pravic žrtev kaznivih dejanj ter nudenje brezplačne pravne, psihosocialne in materialne pomoči.

Društvo deluje v Ljubljani, Celju, Velenju in Kopru. Pomagalo je pri ustanovitvi 14 varnih sob po vsej Sloveniji, sodeluje pa tudi na različnih prireditvah, obdaruje tiste, ki potrebujejo pomoč in otrokom omogoča letovanje na Rakitni ter na poletnem taboru rokometaša Uroša Zormana. Za pomoč žrtvam kaznivih dejanj zbirajo tudi sredstva s pomočjo sms donacij, in sicer je mogoče darovati en evro s poslanim sms sporočilom s ključno besedo BELI OBROC na številko 1919.