Slovenija

Velenjski župan zahteva denar od države

STA/G.G.
26. 11. 2014, 11.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Velenjski župan Bojan Kontič je na predsednika vlade Mira Cerarja naslovil pismo glede zamude pri izplačilih obveznosti za izvajanje projektov Celovita oskrba s pitno vodo v Šaleški dolini ter Odvajanje in čiščenje odpadne vode v Šaleški dolini. Če država ne bo poravnavala svojih obveznosti, pa je izvajanje omenjenih projektov ogroženo.

STA

Za projekt oskrbe s pitno vodo je delež nepovratnih sredstev 81,45 odstotka upravičenih stroškov, lastni delež občin Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki pa 18,55 odstotka. Za projekt odvajanja in čiščenja odpadne vode je delež nepovratnih sredstev 80,32 odstotka za upravičene stroške, lastni delež omenjenih občin pa 19,68 odstotka, so danes sporočili z velenjske občine.

Občina zagotavlja, da je do danes sproti poravnala vse situacije do izvajalcev, kljub večkratnim zamudam pri nakazilu sredstev s strani države. Ta mesec je občina že poravnala situacije izvajalcem v višini skoraj 1,3 milijona evrov in s tem krila tudi delež v skupni višini dober milijon evrov, ki bi ga morala pridobiti od države in kohezijskega sklada.

"Kljub pravočasni vložitvi zahtevkov za izplačilo nepovratnih sredstev in pozivom za pospešitev postopkov pa nepovratna sredstva do danes niso bila nakazana. Prejete situacije, ki zapadejo decembra, znašajo skupaj 1,59 milijona evrov, od katerih delež države in kohezijskega sklada znaša 1,28 milijona evrov. V tem tednu pričakujemo še situacijo od podjetja Esotech ter računa od podjetij Erico in Enki," navajajo na občini.

Opozarjajo tudi, da občina ne more več zagotavljati sredstev iz lastnega proračuna. Zato zahtevajo, da jim država zapadli znesek upravičenih sredstev nemudoma nakaže ter poskrbi za pravočasno izplačilo decembrskega deleža.

"V nasprotnem primeru ne bomo mogli izpolnjevati dolžnosti do izvajalcev del, s tem pa lahko ogrozimo izvajanje projektov. To bi seveda povzročilo veliko škodo," so še zapisali na velenjski občini.