Slovenija

Živka je morala tri leta opozarjati zdravnike, preden so ji odkrili raka

STA/J.P.
3. 11. 2014, 13.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V Sloveniji na leto odkrijejo že 1300 novih primerov raka na pljučih. Ker pa je poznavanje te bolezni slabo in tudi simptomi niso značilni, jih le 16 odstotkov odkrijejo pravočasno. Zato so v okviru Društva onkoloških bolnikov Slovenije danes ustanovili sekcijo za raka pljuč, s katero želijo pripomoči k boljšemu obvladovanju raka pljuč.

N

Ob današnjem ustanovnem srečanju sekcije in začetku svetovnega meseca osveščanja o raku pljuč je potekala tudi okrogla miza, na kateri so spregovorili o mitih in dejstvih o raku pljuč.

Specialistka internistične onkologije na Univerzitetni kliniki za pljučne bolezni in alergijo Golnik Tanja Čufer je opozorila, da čeprav je v preteklosti ta vrsta raka veljala za slabo ozdravljivega, pa danes v Sloveniji brez ponovitve bolezni ozdravi 73 odstotkov bolnikov.

Rak pljuč pa ni samo bolezen kadilcev, ampak je okoli 10 odstotkov teh bolnikov nekadilcev. 

Vseeno pa je po njenem mnenju kar nekaj izzivov na tem področju - na primer dolgotrajni postopki pri priznavanju naprednih zdravil, na področju rehabilitacije in paliativne oskrbe, ter na zgodnjem odkrivanju bolezni. Bolniki imajo namreč v povprečju težave štiri mesece, preden jim postavijo diagnozo.

Rak pljuč pa ni samo bolezen kadilcev, ampak je okoli 10 odstotkov teh bolnikov nekadilcev. Drugi dejavniki, da posameznik zboli, so genetski, okolje, pasivno kajenje itd. Specialist onkologije in radioterapije na Onkološkem inštitutu Ljubljana Viljem Kovač je ob tem poudaril, da je rak pljuč vseeno bolezen, pri preprečevanju katere bi lahko ogromno naredili.

V zadnjem času se tudi veliko govori o pozitivnih učinkih konoplje pri zdravljenju raka pljuč. Kovač priznava, da so pri rakavih celicah na pljučih odkrili določene receptorje, na katere bi lahko delovale učinkovine v konoplji. Vendar pa ni bilo opravljene niti ene takšne predklinične raziskave na živalih, kaj šele klinične raziskave, je dodal. Tako bi bilo po njegovem mnenju neodgovorno, če bi bolniku svetovali, naj se zdravi s konopljo in bi potem opustil zdravila, ki so dokazano učinkovita in bolj varna.

Bolnica z rakom pljuč Živka Škrabar pa poziva zdravnike, naj poslušajo svoje bolnike. Sama je namreč imela tri leta težave, na katere je opozarjala tudi zdravnike, a so ji raka odkrili šele, ko je zajel obe pljučni krili. Čeprav gre zdravljenje v pozitivno smer, pa je bilo v teh treh letih mnogo zamujenega, je dejala.