Slovenija

Prodaja ni uspela, hotel še vedno propada

Carmen Leban
20. 10. 2014, 18.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Prva dražba hotela Kanin v Bovcu ni uspela. Domačini opozarjajo, da nekdaj ponos bovškega turizma vse bolj propada.

Carmen Leban

Zaradi poškodovane strehe se na hotelu Kanin že kažejo posledice. Plesen, uničeno pohištvo in podi kažejo klavrno sliko in slabo popotnico za morebitnega novega lastnika.

Mnogi se tudi čudijo, da podjetje Hit, ki je samo v izgradnjo wellnessa vložilo 2,6 milijona evrov, dopušča, da hotel Kanin še naprej propada. Sicer pa stečajna upraviteljica Sara Pušenjak pravi, da je nameravala postaviti prodajno ceno 1,7 milijona evrov, vendar se glavni upnik s tem ni strinjal. Ni pa nič presenetljivega, da za hotel v propadajočem stanju nihče ne bo pripravljen odšteti 3,2 milijona evra, zato bodo dražbo ponovili.

Carmen Leban

Nad Bovcem se zbirajo črni oblaki

Vse skupaj se je začelo, ko je pred dvema sezonama po nesreči gondolske žičnice edino slovensko visokogorsko smučišče zaprlo svoja vrata. In če ni smučišča, pozimi ni gostov, če ni gostov, so hoteli nerentabilni, in tako stanje je pripeljalo v stečaj Hitov hotel Kanin, hotel Alp je v zimskem času zaprt, ravno tako nekaj lokalov.

Podjetje Hit Bovec, ki je leta 2008 v izgradnjo wellnessa in obnovo sob investiralo 3,2 milijona evrov, je dobilo 500.000 evrov nepovratnega denarja ter se zadolžilo pri NKBM. Leta 2011 so začeli odplačevati posojilo, kar pa jih je z zaprtjem kaninskega smučišča dotolklo. Lani se je pojavil interes italijanskega kupca, ki je za nakup hotela ponudil 1,5 milijona evrov, a se je zapletlo, ker je ta ponudba znašala 300.000 evrov manj denarja od tega, kolikor je zanj zahtevala banka upnica, ki ni bila pripravljena popustiti. Se pa, kot smo izvedeli, omenjeni interesent na oktobrski dražbi ni pojavil, niti ni vplačal varščine, ki je znašala 160.000 evrov.

V bovškem hotelu Kanin se je nabralo za 3,4 milijona terjatev, na katere čaka 60 upnikov. Bovčani, tako tisti, ki so povezani s turizmom, kot tudi vodstvo občine, so razočarani, ker ostaja v skrivnost zavita informacija, koliko in kdo so bili interesenti ter pri kateri izklicni ceni se je ustavila dražitev. Je pa v javnost pricurljala informacija, da naj bi za naslednjo dražbo postavili veliko nižjo izklicno ceno – kar za 10 odstotkov nižjo, na dražbi pa naj bi bilo moč zniževati ponudbe vse do 650.000 evrov.

Kot pravijo gradbeni strokovnjaki, bi bilo treba v obnovo hotelo vložiti vsaj dva milijona evrov. Če pa hotela pred zimo ne bodo ustrezno zaščitili, bo škoda še veliko večja. Mnogi se ob tem čudijo tako bankam kot tudi upnikom, da ne zahtevajo od dogovornih, da se njihovo premoženje zaščiti pred propadanjem. Posebej šibka točka hotela je zaradi sodobne arhitekture streha hotela, nekdanji zaposleni pa opozarjajo tudi na zamašene odtoke na balkonih. Kot nam je uspelo izvedeti, načrtujejo, da bodo drugo dražbo hotela izpeljali še pred koncem letošnjega leta, kar pa pomeni, da hotel ostaja zaprt še vsaj do naslednje turistične sezone, številno osebje, ki je bilo zaposleno v njem, pa na zavodu za zaposlovanje.

Carmen Leban

Bodo ponudbe še nižje?

Za naslednjo dražbo naj bi postavili kar za 10 odstotkov nižjo izklicno ceno. Ker pa pravila narekujejo, da se lahko cena znižuje vse do polovice likvidacijske vsote, je moč pričakovati zniževanje ponudb vse do 650.000 evrov. Likvidacijska vsota sicer znaša 1,3 milijona evrov. Ali bo to spet privabilo italijanskega kupca, ki je lani za hotel ponujal 1,5 milijona evrov, a je bila ta ponudba za banko upnico takrat prenizka, bo pokazal čas. Dejstvo pa je, da hotel ostaja zaprt še vsaj do naslednje turistične sezone.