Slovenija

Slovenski smučarski centri s težavami v novo sezono

STA/ mv
28. 9. 2014, 14.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Večina slovenskih smučarskih centrov si po lanski katastrofalni zimi in siceršnjih težavah njihovih lastnikov niti še ni dobro opomogla, a jih že čakajo priprave na novo zimo. Večina med njimi je že začela s predprodajami vozovnic, drugače pa je na mariborskem Pohorju, kjer se vse bolj zdi, da je neizbežna usoda, kakršna je doletela že Kanin.

Arhiv Svet24

Kaj čaka mariborski turizem v primeru, da se za Športni center Pohorje (ŠC Pohorje) že naslednji teden ne najde primerne rešitve, je dobro vidno v Bovcu, kjer je zimski turizem po lanski nesreči na gondoli dobesedno zamrl. V podjetjih ATC Kanin in Hit Bovec s hotelom je delo skupaj izgubilo najmanj 45 ljudi, posredno še mnogi v turističnem sektorju. Julijska dražba je bila neuspešna, čeprav naj bi se ruski vlagatelji še vedno zanimali za nakup smučišča. Predvolilni čas je v Mariboru kot eno glavnih tem na površje naplavil prav reševanje ŠC Pohorje, a se bo odločenost mariborske občine za rešitev pomembnega ponudnika hotelskih in žičniških storitev pokazala šele po volitvah. Za zdaj se "pingpong" med mestnimi oblastmi in Družbo za upravljanje terjatev bank kot večinskim lastnikom ne ustavlja, direktorica podjetja Barbara Vtič Vraničar pa namerava počakati do konca meseca, nato pa najverjetneje vložiti predlog za stečaj. Vprašanje je, kaj se lahko to sezono sploh še reši, saj dela na žičniških napravah stojijo.

Marskateri slovenski smučarski center išče novega lastnika

Tudi v ostalih smučarskih centrih ni vse rožnato, saj marsikateri od njih išče novega lastnika. Unior se je že pred časom odločil prodati celoten turizem, kar vključuje tako Terme Zreče kot smučišči na Rogli in Krvavcu. Prodajni prospekti, ki so bili posredovani potencialnim investitorjem, so že izdelani, zdi pa se, da je najbližje prodaji Krvavec. Kot so za STA pojasnili v zreški družbi, o potencialnih resnih kupcih v tej fazi prodajnega postopka še ne morejo govoriti, še pred pričetkom prodaje pa so posamični interesi po nakupu obstajali. Kljub temu v Uniorju pričakujejo, da bi lahko Krvavec prodali že do konca leta. S predprodajo vozovnic na Krvavcu že tradicionalno začnejo 1. oktobra, kot je za STA povedal Luka Vrančič, pa cen letos niso spreminjali. Od lani so lastnik hotela, tako da so še bolj aktivni tudi v poletnem času. "Lanska zima je bila zelo slaba, nadaljevalo se je izredno slabo poletje. Zaradi tega letos beležimo kar okoli 15-odstoten izpad prihodkov, v takšnih razmerah pa je težko pričakovati večje investicije," je dodal vodja trženja na Krvavcu. Na Rogli se medtem pripravljajo na novo sezono in že od začetka avgusta za imetnike sezonskih vozovnic poteka predprodaja, medtem ko bodo z redno predprodajo začeli 1. oktobra. Cene vozovnic letos ostajajo nespremenjene, sicer pa za novo sezono večjih investicij niso izvajali. Z likvidnostnimi težavami se ukvarjajo tudi v Kranjski Gori, ki so vsaj kar se žičnic tiče lastniško prepleteni tudi s ŠC Pohorje. Kot je pojasnil direktor žičnic Roman Slivnik, skušajo lansko sezono čim hitreje pozabiti, naprej pa gledajo optimistično, saj so z bankami dosegli reprogram dolgov. "Priprave potekajo normalno in upamo na solidno sezono. S predprodajo smučarskih vozovnic bomo začeli 15. oktobra, cene pa ostajajo enake. Ob tem ponujamo novost pri sezonskih vozovnicah, ki bodo veljale tudi na Voglu in obratno," je dejal Slivnik. Prav Vogel je eno redkih smučišč v Sloveniji, ki trenutno posluje povsem normalno in le še čaka na začetek zime. Že sredi septembra so začeli s predprodajo, ki omogoča do 15 odstotkov nižje cene vozovnic kot v sezoni. Skupna sezonska vozovnica s Kranjsko Goro je tudi za prvega moža Vogla Boštjana Mencingerja cenovno in smučarsko najbolj zanimiv produkt v Sloveniji in njeni okolici. "Gostom nudimo večjo raznovrstnost in tudi večjo gotovost, da bodo dni, namenjene užitkom na snegu, lahko izkoristili. Kombinacija modernega sistema zasneževanja v Kranjski Gori in visoke nadmorske višine na Voglu je dovolj veliko zagotovilo, da je strah pred zeleno zimo odveč. Na Voglu smo že prejšnjo zimo obratovali kar 138 dni," pravi Mencinger in dodaja, da bodo letos v posodobitev sistema izdaje in kontrole smučarskih vozovnic vložili slabih 150.000 evrov.

Predprodaja vozovnic tudi na Golteh

Na Golteh so s predprodajo vozovnic za med tednom pričeli že junija, z redno predprodajo pa septembra, pri čemer so cene nižje za petino. Kot je za STA povedal direktor Ernest Kovač, kakšnih večjih novosti v smislu investicij letos niso pripravili, bodo pa okrepili izvenpenzionsko ponudbo ter pripravili bogat program prireditev. "Izpad prihodka iz pretekle sezone se najbolj pozna zdaj, ko se pripravljamo na novo sezono in ga bo zelo težko ali nemogoče nadomestiti. Z investicijami bo potrebno počakati, izkoristiti bo potrebno vse notranje rezerve in poiskati partnerje pri vlaganju v novo ponudbo," pravi Kovač. V Cerknem lahko najhitrejši do konca meseca kupijo komplet treh dnevnih vozovnic, redno predprodajo ostalih vozovnic pa bodo začeli 1. oktobra. Letošnja smučarska sezona se bo predvidoma pričela 13. decembra. Kot dodaja Matjaž Kosmač, glede na dobro opremljenost smučišča s smučarskimi napravami glavne novosti obljubljajo predvsem v dogajanju na in ob smučišču. Tudi žičniške naprave na Kopah so bile lastniško povezane z mariborskim smučarskim centrom, letos pa so rešitev našli v sodelovanju s podjetjem Vabo, ki upravlja z nočitvenimi zmogljivostmi in je za njim smučarska sezona predpogoj za obratovanje. Podjetje bo tako prispevalo polovico denarja za zagon žičničarskih naprav, s prodajo vozovnic pa so začeli 1. septembra.

Središče 2864 bo počakalo

Vse manj pa je možnosti, da bi že letošnjo zimsko sezono v Bohinjski Bistrici zaživelo novo smučarsko središče 2864, saj finančna konstrukcija za 30 milijonov evrov vredno prvo fazo projekta še vedno ni zaprta. Investitor 2864 Bohinj skupaj s tujim partnerjem Leitnerjem še vedno čaka na sklep komisije za sofinanciranje po zakonu o spodbujanju tujih investicij. "Z deli bomo sicer letos lahko pričeli, vendar je malo verjetno, da bomo letošnjo sezono že lahko smučali na novem smučišču," je za STA pojasnil direktor podjetja Boštjan Čokl. Kot je izpostavil, je težava v tem, da sta se v Sloveniji spet menjala vlada in ministrstvo, zato je potrebno čakati tudi na operativno delovanje nove sestave ministrstva.