Slovenija

Koga boste pa vi volili

Sašo Avramovič, Petra Rupnik
24. 9. 2014, 10.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Doslej smo predstavili županske kandidate v MO Ljubljana in MO Maribor, danes pa so na vrsti kandidati iz MO Velenje. V naslednjih dneh sledijo še kandidati iz mestnih občin Slovenj Gradec, Nova Gorica, Murska Sobota, Ptuj, Celje, Koper, Novo mesto in Kranj.

STA/Mediaspeed

Dnevno vam predstavljamo predvolilno ozračje v enajstih slovenskih mestnih občinah (MO). Danes je, kot rečeno, na vrsti Mestna občina Velenje, kjer so razmerja moči, tako kot v Mariboru, razdeljena le med moške kandidate. Za mesto župana se tako potegujejo Matej Jenko (SMC), Franc Sever (Nada Krautberger in skupina volivcev), Anton De Costa (SDS), Bojan Kontič (SD) in Ivan Zacirkovnik (LDS).

Mediaspeed/STA

Mestna občina Velenje ima 33.331 prebivalcev. Lani je bila s 17 milijoni evrov dolga peta najbolj zadolžena slovenska občina.

Tako kot v ostalih mestnih občinah, ki smo jih doslej že predstavili, smo tudi v velenjski vprašanja poslali vsem kandidatom. Odziv in konkretne odgovore smo dobili od aktualnega župana Bojana Kontiča in kandidata Franca Severja.

V prvi vrsti nas je zanimalo, s katerimi težavami se po njihovem srečujejo občani Velenja in kako bi jih v svojem morebitnem županovanju odpravili.

Bojan Kontič: »Največja slabost je, da imamo do Velenja in v Velenju zelo slabo državno prometno infrastrukturo. Boljša prometna povezava bi za nas pomenila bistveno boljše pogoje za življenje občank in občanov in za naše gospodarstvo. Ker državi še ni uspelo zgraditi 3. razvojne osi, so predvsem naš največji izvoznik Gorenje kot tudi druga podjetja v naši dolini v zelo nezavidljivem položaju, kar se tiče konkurenčnosti na svetovnem trgu. To je torej glavna naloga, s katero se bom soočil v naslednjem mandatu. Če bi bilo to v pristojnosti občine, bi hitro cesto v Velenju že zdavnaj imeli.«

Mediaspeed/STA

Franc Sever: »Mislim, da je mesto lepo urejeno. Največja slabost je, da nimamo sodobne ceste do avtoceste.«

Kandidate smo vprašali, kaj bi sicer občani Velenja še pridobili z njihovo izvolitvijo.

Bojan Kontič: »V naslednjem mandatu bomo zagotovili nadaljevanje in dokončanje že zastavljenih projektov, kot so: vodooskrba Šaleške doline, energetska sanacija objektov, zagotavljanje pogojev za razvoj podjetništva in drugo. Velenjsko plažo oziroma ponudbo na 'našem morju', ki je odlična priložnost za razvoj turizma v Šaleški dolini, bomo nadgrajevali tudi v prihodnji kopalni sezoni. Še naprej bomo intenzivno spodbujali solidarnost s tistimi, ki so pomoči potrebni, zagotavljali dobre razmere za življenje in delo ter pripravili nove razvojne projekte za prihodnost.«

Franc Sever: »Župana, ki je vso svojo delovno kariero v gradbeništvu, in vem, kje je možno kaj poenostaviti in ceneje izpeljati.«

Mediaspeed/STA