Slovenija

Fištravec: "Država se je še enkrat izkazala za slabo lastnico"

Gabrijel Toplak
22. 9. 2014, 21.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Za sanacijo mariborske družbe, ki velja za hrbtenico pohorskega turizma, so se odločili podjetje Nipa in nekateri lokalni podjetniki, partnerja konzorcija, ki je sicer odprtega tipa, pa sta Društvo gostincev Pohorja in družba Terme Maribor.

Arhiv Svet24

Finančne težave Športnega centra Pohorje, ki je zaradi slabega poslovanja in pasivnega odnosa DUTB tik pred stečajem, bo reševal konzorcij, je pred dnevi odločilo vodstvo Mestne občine Maribor. Ta je DUTB kot lastnici dal enotno ponudbo za odkup družbe.

STA
Konzorcij je sestavljen iz podjetja Nipa in nekaterih lokalnih podjetnikov, katerih osnovni poslovni interes je sanacija družbe, ki velja za tako imenovano hrbtenico pohorskega turizma. Partnerja konzorcija pa sta tudi Društvo gostincev Pohorja in družba Terme Maribor. Novoustanovljena zveza je odprtega tipa, saj se za vstop pogovarjajo še z drugimi podjetji, a že sedanja sestava omogoča oddajo kredibilne ponudbe za odkup družbe ŠC Pohorje in njeno sanacijo. »Konzorcij ponuja DUTB do zaključka procesa prodaje družbe tudi najem infrastrukture ŠC Pohorje. Mariborski in pohorski turizem sta vitalnega pomena za razvoj mesta, a so ga, žal, napačne odločitve iz preteklosti prignale do zloma. Zadovoljen sem, da smo se bili v mestu sposobni povezati vsi, ki se zavedamo pomena te panoge za Maribor in regijo, ter ponuditi kakovostno in dolgoročno rešitev. Država se je še enkrat izkazala za slabo lastnico,« je dejal mariborski župan Andrej Fištravec.

Od DUTB zdaj pričakujejo, da bo procese prodaje pospešila in se izkazala kot poslovno resen prodajalec premoženja. »Na njihov poziv sta prišli dve ponudbi, ki smo jih z ustanovitvijo konzorcija združili, DUTB pa kljub trditvam v medijih, da potekajo tozadevne aktivnosti, ni našla nobenega zainteresiranega investitorja. Zapravljanje časa je nesprejemljivo, saj je zimska sezona pred vrati,« še pravi Fištravec. Sicer pa se je občina prek javnih podjetij in družb v večinski lasti dejavno vključila v reševanje pohorskega turizma, ki predstavlja velik del turističnih prihodkov v mestu. V to je bila prisiljena, poudarjajo, saj je bivše vodstvo MOM družbi ŠC Pohorje podpisalo številna poroštva za kredite, ki bi v primeru stečaja družbe MOM lahko obremenila tudi do 19 milijonov evrov.

Do zaključka prodaje družbe so v novoustanovljeni zvezi DUTB ponudili najem tamkajšnje infrastrukture.

Do ustanovitve konzorcija so zaposleni zadržani. »Vse skupaj traja predolgo. Še nič, kar so se dogovorili, nam ni pomagalo. Roko na srce, zaposleni za zdaj na vse dogovore gledamo bolj pesimistično. Najbolj žalostno pa je to, da vse odločitve izvemo iz medijev,« je po telefonu pojasnila delavka Nataša.