Slovenija

V Ajdovščini odprli novo enoto otroškega vrtca

STA/ mv
14. 9. 2014, 13.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Občina Ajdovščina je bogatejša za novo enoto vrtca, ki so ga v petek odprli ob obstoječem na Ribniku. Z novim vrtcem se prostorske težave v veliki meri rešujejo, so sporočili iz Občine Ajdovščina.

cgp.si, Thinkstock

V dobrem letu dni so zgradili nov nizkoenergetski pritlični objekt vrtca, z velikim igriščem na južni strani in parkiriščem ter dovozom na severni strani. V novih prostorih so urejeni štirje oddelki vrtca, od tega trije oddelki za otroke prvega ter en oddelek za otroke drugega starostnega obdobja. Objekt je delno podkleten za namene zaklonišča, ki pa ga bo vrtec koristil za priročno skladišče.

Vrednost naložbe je 1,2 milijona evrov in zajema gradnjo, projekte, opremo in nadzor. Občini Ajdovščina je uspelo pridobiti nepovratna evropska sredstva iz evropskega sklada za regionalni razvoj in sredstva Republike Slovenije v višini 764.000 evrov, oziroma dobrih 60 odstotkov celotne vrednosti projekta.

Vrtec Ajdovščina ima svoje enote v občini Ajdovščina in občini Vipava. Obiskuje ga 996 otrok, od tega 749 v enotah na območju občine Ajdovščina, preostanek pa v vipavskih enotah. Na območju občine Ajdovščina ima svoje enote v mestu še ob Hublju in v prostorih Srednje šole Veno Pilon ter po vaseh v Lokavcu, Budanjah, na Colu, v Vipavskem Križu, Selu in Črničah. Največji vrtec na Ribniku je tudi najbolj zaseden, obiskuje ga 280 otrok, v novih igralnicah pa je prostora za 63 malih nadobudnežev.

Vrtec Ajdovščina ima po odprtju nove pridobitve le še eno začasno gostujočo enoto, ta je v prostorih Srednje šole Veno Pilon, kjer pa se vrtec z dijaki in pedagoškim programom srednje šole povezuje tudi na drugih ravneh.