Slovenija

Evropski dan judovske kulture letos v znamenju žensk

STA/ mv
14. 9. 2014, 12.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Slovenija se tudi letos pridružuje okoli 30 evropskim državam, ki na današnji dan obeležujejo evropski dan judovske kulture. Letošnja osrednja tema je namenjena ženskam v judovstvu in njihovemu prispevku k judovski kulturni dediščini. Prireditve v Sloveniji bodo danes potekale v Mariboru, Ljubljani in na gradu Negova.

Prireditve v poklon judovski kulturi potekajo že od petka, večina dogodkov pa se obeta danes. Tako v Sinagogi Maribor ob 11. uri odpirajo multimedijsko razstavo Šehina - 4 matriarhinje. Razstava avstrijsko-nemške judovske umetnice Malin Gabriele Kundi je zasnovana kot umetniška refleksija kabalistične ideje Šehine v navezavi na štiri biblične matriarhinje Saro, Rebeko, Rahelo in Leo. Šehina je sinonim za boga, hkrati pa predstavlja njegov ženski vidik, ki je izražen v božanski prisotnosti med ljudmi, so zapisali v Sinagogi. Razstavljena dela utelešajo različne ideje, razmišljanja in molitve ter s heterogenostjo izraznih medijev, kot so fotografije, slike, kipi in zvočne instalacije, razkrivajo tudi svojevrsten uvid v politiko spolov, identitete in feministične religiozne prakse. Popoldne bo v sodelovanju z Zavodom za kulturo, promocijo in turizem Gornja Radgona prireditev na Gradu Negova, kjer bodo ob 17. uri odprli razstavo Romi v gibanju. Odprtju bosta sledila koncerta judovske glasbe z zasedbama Klarisa Jovanović & Della Segodba in Kontra-Kvartet. Največ prireditev bo potekalo v Ljubljani, in sicer v organizaciji Mini teatra. Ob 11. uri bodo odprli razstavo Judovski življenjski cikel - Judovski vsakdan, ki sta jo zasnovali Maja Kutin in Alja Klešnik, njeni avtorji pa so člani in prijatelji Judovske skupnosti Slovenije. Opoldne bodo predstavili kuharico Bojana Zadravca z recepti "po svetopisemskih pravilih", čemur bo sledila virtualna uprizoritev prižiganja sveč za šabat. Popoldne pripravljajo še predavanje Roka Vevarja o Judih v Ljubljani in literarni popoldan, dan pa bodo sklenili z recitalom po izboru in v interpretaciji Polone Vetrih.   

Evropski dan judovske kulture na mednarodni ravni poteka že 15 let zapovrstjo, Slovenija pa pri obeleževanju sodeluje vse od leta 2006. Častni pokrovitelj projekta v Sloveniji je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.