Slovenija

Preprečile so jim gradnjo športnih igrišč

M.L./Dolenjski list
30. 7. 2014, 20.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Pri Osnovni šoli Dobova so morali te dni začasno prekiniti gradnjo zunanjih športnih igrišč, potem ko so ekipe arheologov tam naletele na zanimive in pomembne najdbe, so te dni sporočili z Občine Brežice. Brežiška občina je po črki zakona seveda naročila arheološke raziskave na območju, kjer bodo zgradili zunanja športna igrišča.

M. L./Dolenjski list, Občina Brežice

Arheologi, ki so tekom arheoloških raziskav naleteli na odkritje, v svojem poročilu navajajo, da gre pomembno arheološko najdbo iz pozne bronaste dobe: »Sodeč po trenutnem razumevanju najdišča ter ob navezavi na sočasne okoliške ostaline oz. na rezultate že izvedenih izkopavanj leta 2013 (495 m² raziskane površine – 88 odlomkov prazgodovinske lončenine, 49 kosov stavbnega ometa) ugotavljamo, da gre za naselje iz časa pozne bronaste dobe (kultura žarnih grobišč: okvirno od 13. do 9. stoletja pred našim štetjem).«

M. L./Dolenjski list, Občina Brežice

Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije je takoj po odkritju odredil nadaljnji obseg arheoloških raziskav, ki bodo potekale še vse poletje, predvidoma pa do sredine septembra. S tem se bodo seveda zamaknila pripravljalna dela za ureditev športnih površin, saj se bodo lahko nadaljevala šele po zaključku dodatnih raziskav.

M. L./Dolenjski list, Občina Brežice

Igrišča pri dobovski osnovni šoli so sicer del druge faze zunanjih ureditev. V prvi fazi gradbenih del so pri šoli uredili zunanje prometne površine, kot so dovozna cesta s pločnikom, avtobusno postajališče in parkirišča.

M. L./Dolenjski list, Občina Brežice