Slovenija

Matoz za Janšo plačal 37.000 evrov

Č.K.
29. 7. 2014, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

37 tisoč evrov je nakazanih, v stranki SDS pa molčijo. Denar je nakazala odvetniška družba Matoz.

Nikola Miljković/KMA
Včeraj, na zadnji možni dan, je Janez Janša le poravnal kazen v višini 37.000 evrov, ki mu jo je odmerilo sodišče v zadevi Patria. V njegovem imenu je kazen plačala odvetniška družba Matoz, ki jo vodi Janšev odvetnik Franci Matoz. Črnkovič je poravnal le sodne stroške.
Obsojeni v zadevi Patria – predsednik SDS Janez Janša, brigadir Tone Krkovič in prokurist Rotisa Ivan Črnkovič – so morali do včeraj poravnati denarne kazni in sodne stroške s sodnimi taksami. Denarna kazen za vsakega izmed trojice znaša 37.000 evrov, kar je vsekakor velik finančni zalogaj. Z okrajnega sodišča v Ljubljani so za Svet24 sporočili, da morajo obsojenci obenem plačati še skupni strošek kazenskega postopka, 25.736,98 evra, in ga je sodišče obsojencem naložilo vsakemu v eni petini.
To pomeni, da mora vsak obsojenec poravnati dobrih 5000 evrov, saj je Jože Zagožen, eden izmed obtoženih v zadevi Patria, umrl, Walter Wolf pa se na pozive sodišča ne odziva in naj bi bil v Kanadi. »Tem stroškom je treba prišteti še stroške za vročanje sodnih pisanj obsojencem, ki so različni za vsakega od obsojencev, in sicer znašajo 583,30 evra za obsojenega Janšo, 121,56 evra za obsojenega Črnkoviča in 455,73 evra za obsojenega Krkoviča. Obenem so s sodišča pojasnili, da so v postopku nastali tudi stroški za delo sodišča, in ti so odmerjeni vsakemu izmed obsojencev kot sodna taksa, ki za postopek na prvi stopnji znaša 595 evrov, za postopek na drugi stopnji pa 892,50 evra,« so še zapisali na ljubljanskem okrajnem sodišču. Ugovorni roki zoper odmero taks pri Janši in Krkoviču še niso potekli, medtem ko je obsojeni Črnkovič po dostopnih podatkih zoper odmerjeno takso po zagovorniku vložil ugovor, o katerem je sicer že odločeno, vendar sodišče še ni prejelo povratnic, zato odločitve še ne more sporočiti.
Ker je odločitev o odmeri stroškov kazenskega postopka in vročanj sodnih pisanj pravnomočna le pri Ivanu Črnkoviču, je bil včeraj rok le za plačilo kazni v višini 37.000 evrov za Janšo, Krkoviča in tudi Črnkoviča, ki je sicer sodišče zaprosil za obročno odplačevanje.
Celotno zgodbo lahko preberete v današnji tiskani izdaji časopisa Svet24!