Slovenija

Reporter mora paznikom plačati 11.000 evrov odškodnine

STA/G.G.
22. 7. 2014, 08.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Trije pazniki, ki so se prepoznali v članku, v katerem je tednik Reporter junija 2008 pisal o domnevnih nepravilnostih v zaporu na Dobu, so s tožbo izterjali odškodnino od izdajatelja tednika, podjetja Prava smer. Ljubljansko okrajno sodišče jim je prisodilo skupaj 11.000 evrov, sodba pa še ni pravnomočna-

Thinkstock
Novinar Nenad Glücks je v članku Dolenjski Abu Graib opisoval razmere v zaporu na Dobu in med drugim navedel, da naj bi obstajala skupina sadističnih nasilnežev, ki ponoči pogosto pijani vdirajo k zapornikom in jih zverinsko pretepajo, ko ni nadrejenih. Avtor je nekaj paznikov naštel z vzdevki oziroma imeni in s tem, ugotavlja sodišče, razkril njihovo identiteto.

Sodišče meni, da ni bistveno, ali so se zlorabe v zaporu dogajale ali ne, temveč kako se je o zlorabah (resničnih ali domnevnih) poročalo. Sodišče ni dvomilo, da je tema, ki jo članek obravnava, družbeno pomembna in je zato obstajal interes javnosti, da se seznani s takšnimi informacijami, a je drugo vprašanje način poročanja in slog pisanja.

Čeprav sodišče verjame novinarju, da ni nameraval nikogar žaliti, poudarja, da bi se moral zavedati, da članek pri bralcu ustvari skrajno slab vtis o osebnostnih lastnosti tožnikov. Novinarjevo ravnanje je sodišče označilo za neustrezno in premalo skrbno glede na standarde poklicnega novinarstva. Podjetju Prava smer je zato sodišče naložilo plačilo odškodnine trem paznikom.

Če bo sodba obveljala, bo moralo enemu odšteti 4000, drugima dvema pa po 3500 evrov z obrestmi od vložitve tožbe junija 2011, povrniti pa jim bo moralo tudi 2232 evrov pravdnih stroškov, še poroča Delo.