Slovenija

Belokranjci s samooskrbo proti naraščajoči brezposelnosti

M. B.-J./Dolenjski list
17. 7. 2014, 18.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Na edinem športnem letališču v Prilozju so KGZS-Zavod Novo mesto, Društvo podeželske mladine Metlika in občina Metlika v nedeljo pripravili že 19. kmečki praznik. Z njim so med drugim uspeli dokazati, da je zanimanje za to, s čim se ukvarjajo (predvsem) Belokranjci, vse večje.

M. B.-J./Dolenjski list

Zaradi splošne gospodarske krize v Sloveniji, ki se je Bele krajine močno dotaknila, saj brezposelnost narašča, se je vse več ljudi začelo vračati k obdelovanju zemlje. Nekateri samo za samooskrbo, vse več pa se jih odloča predvsem za gojenje zelenjave tudi za prodajo. Razmere za pridelavo sadja in zelenjave so v Beli krajini, ki jo mnogi imenujejo kar slovenska Kalifornija, dobre.

M. B.-J./Dolenjski list
Med obiskovalci, ki jih je bilo letos v nedeljskem popoldnevu rekordnih 2000 in še kakšen več, je bilo gotovo kar nekaj takšnih, ki so prišli tudi po nove ideje in nasvete, s čim bi se lahko ukvarjali na domačem koščku zemlje. Bodisi kot z dopolnilno dejavnostjo na kmetiji ali le ljubiteljsko, v prostem času. Možnosti za to v Beli krajini vsekakor ne manjka, saj je še veliko zemlje povsem neobdelane, četudi zaraščanje ni več tako intenzivno kot pred leti.
M. B.-J./Dolenjski list
Letos se je na Kmečkem prazniku v Prilozju z zelo raznovrstno ponudbo predstavilo kar 35 slovenskih razstavljavcev. Večina jih je svoje izdelke in pridelke dala tudi na pokušino in seveda tudi prodajala. Zlasti večje kmete je seveda najbolj pritegnila razstavljena kmetijska mehanizacija ter predstavitev košnje, obračanja sena in tudi baliranja.
M. B.-J./Dolenjski list
Številni obiskovalci, ki so bili nad videnim več kot navdušeni, pa so med drugim lahko izvedeli še, kako se lotiti cepljenja sadnega drevja, kako narediti rezance, butaro iz sivke, ki je je v Beli krajini vse več, in še marsikaj. Organizatorji niso pozabili niti na zabavo otrok in odraslih, saj so za dobro voljo s kmečkimi igrami poskrbeli člani sedmih društev podeželske mladine.