Slovenija

Podatki čebelarjev s terena ne kažejo na prisotnost azijskega sršena

STA
23. 6. 2014, 11.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Čebelarji so zaradi novice, da je čebelar z območja Pivke lani opazil nevarnega azijskega sršena, pozorni na dogajanje v naravi. Čebelarska zveza Slovenija (ČZS) je že dobila prve odzive in fotografije, ki pa so pokazale, da gre nedvoumno za domačega evropskega sršena, in ne azijskega.

Na ČZS so od čebelarja z območja Pivke dobili informacije o morebitni navzočnosti azijskega sršena v Sloveniji in škodi, ki mu jo je lani poleti povzročil pri čebelah. Njegova opažanja se nanašajo na konec lanskega poletja, avgust in september, ko je v naravi tudi največ sršenov - to je namreč čas zorenja sadežev.
Ker gre za neavtohtono živalsko vrsto, ki povzroča škodo pri čebelah in ogroža ljudi, so čebelarje pozvali, naj z njimi delijo opažanja v naravi, saj želijo o prvi ugotovljeni navzočnosti, ki bo verodostojna, obvestiti pristojne institucije ter pridobiti navodila za ukrepanje oz. zatiranje.
Na ČZS so fotografije, ki so jih že dobili s terena, posredovali na Nacionalni inštitut za biologijo. Ugotovili so, da gre pri vseh prejetih fotografijah nedvoumno za domačega evropskega sršena, in ne azijskega. Lanska opažanja čebelarja s Pivškega se letos glede na dosedanje odzive s terena torej ne potrjujejo, so navedli na ČZS.
V nekaterih evropskih državah, med drugim v Franciji in Italiji, so v preteklosti že poročali o smrtnih žrtvah zaradi pikov azijskega sršena. Veliki so pet centimetrov in so zelo napadalni. Lovijo insekte, med njimi čebele - en sršen lahko na minuto ubije 40 čebel. Pogosto napadejo tudi čebelje panje, saj se njihove ličinke prehranjujejo s čebeljimi, je zapisano na spletni enciklopediji Wikipedia.
Na vprašanje o tem, kako se lahko čebelarji zaščitijo pred azijskim sršenom, na ČZS še ne morejo odgovoriti, ker o tem še nimajo dovolj informacij.