Slovenija

Primer Janša: Spomin kot zlata ribica?

robert.marin@svet24.si
20. 6. 2014, 11.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Odvetniki obdolženih na sončni strani Alp so si med sojenjem na vse kriplje prizadevali iz spisa izločiti finske dokaze. Danes govorijo drugače.Predsednik SDS Janez Janša, ki ga danes pričakujejo v zaporih na Dobu, je pred dnevi na tiskovni konferenci obelodanil, da v finskem sodnem spisu v zadevi Patria obstajajo dokumenti, ki jih ni moč najti v slovenskem sodnem spisu.

Nikola Miljković

To po njegovem dokazuje, da je bil proces pred ljubljanskim okrožnim sodiščem prav od začetka montiran. Spis na Finskem naj bi bil od slovenskega »težji« za okrog 7000 listin. Janšev zagovornik, odvetnik Franci Matoz, je ob tem dodal, da bodo na podlagi novih dognanj »dopolnili zahtevo za varstvo zakonitosti na vrhovnem sodišču z dodatnimi ugotovitvami in dodatnimi kršitvami tako pravice do obrambe kot tudi kršitve do enakega varstva pravic v postopkih«.

Toda še ne tako dolgo tega sta Janša in Matoz trobila v drug rog. Septembra 2011 so si odvetniki junakov z zatožne klopi namreč na vse kriplje prizadevali izločiti finske dokaze iz kazenskega spisa, češ da so bili pridobljeni na nezakonit način. Matoz je takrat Finsko celo primerjal z Južnoafriško republiko iz časa apartheida in jo označil za policijsko državo pod krinko, kjer se sistematično kršijo človekove pravice, osumljence pa celo mučijo.