Slovenija

V petek srečanje premierjev Slovenije, Hrvaške in Avstrije

STA
17. 6. 2014, 13.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Na Brdu pri Kranju bo v petek tristransko srečanje predsednikov vlad Slovenije, Hrvaške in Avstrije. Premierka, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek bo gostila hrvaškega premiera Zorana Milanovića in avstrijskega kanclerja Wernerja Faymanna, ki bo v Slovenijo prispel s Kosova.

Reuters

Prvo srečanje predsednikov vlad Slovenije, Avstrije in Hrvaške je bilo 23. avgusta lani v avstrijskem Gradcu. Cilj trilateralnega sodelovanja je krepitev dialoga prej omenjenih držav članic po vstopu Hrvaške v Evropsko unijo, so ob tem sporočili iz premierkinega kabineta.

Petkovo tristransko srečanje bo po napovedih namenjeno aktualnim temam v Evropski uniji, vprašanju zaposlovanja mladih in aktivnega staranja prebivalstva v povezavi s socialnim podjetništvom. Izmenjali bodo tudi stališča glede aktualnih regionalnih in zunanjepolitičnih tem.

Avstrijski kancler bo pred prihodom v Slovenijo skupaj z obrabnim ministrom Geraldom Klubom pred Kosovom v četrtek obiskal še Srbijo in BiH.

Kot so po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA sporočili iz kabineta avstrijskega kanclerja, je namen njegove turneje po državah nekdanje Jugoslavije tristranski, med drugim "spomin na mir".
"Tik pred 100. obletnico sarajevskega atentata bosta kancler in obrambni minister obiskala regijo, ki je za ohranitev miru in stabilnosti osrednjega pomena". Tam, kjer je pred sto leti prva svetovna vojna dobila svoj zagon, so danes prisotni tudi avstrijski vojaki. "A za zagotavljanje miru," so še sporočili na Dunaju.
Faymannov obisk je povezan tudi s pomočjo za regijo, ki so jo nedavno prizadele hude poplave. "Obisk je še posebej namenjen tistim avstrijskim enotam, ki so med nedavnimi hudimi poplavami pomagale prizadetim državam in tistim, ki so bistveno prispevale k stabilizaciji regije", so še sporočili iz kanclerjevega kabineta.
S tokratno turnejo želi avstrijski kancler tudi izraziti podporo reformnim procesom držav Zahodnega Balkana, ki je neločljivo povezan z nadaljnjim približevanjem teh držav EU. "Avstrija je kot socialni in gospodarski model lahko pri tem vzor," še ocenjujejo v avstrijski prestolnici.