Slovenija

Prodaja hidroelektrarn na spodnji Savi

STA/mv
20. 5. 2014, 19.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Holding Slovenske elektrarne (HSE) se z Gen energijo pogovarja o prodaji določenega deleža v družbi Hidroelektrarne na spodnji Savi - HSE ima v njem 51-odstotni delež, je danes potrdil generalni direktor HSE Blaž Košorok. Zdaj poteka cenitev deleža, kolikšnega bodo prodali, pa še ni znano. Košorok upa, da bo prodajni proces končan junija.

Dolenjski list

Kot je Košorok pojasnil na današnji novinarski konferenci v Ljubljani, se z drugim energetskim stebrom, Gen energijo, ki ima v lasti 12,6-odstotni delež družbe Hidroelektrarne na spodnji Savi, pogovarjajo o prodaji določenega deleža. Kolikšen bo ta, ni želel govoriti, dejal je le: "Vprašanje je, ali prodamo do 33 odstotkov ali nad 33 odstotkov." Delež, ki bo predmet prodaje, je po njegovih besedah odvisen od tega, kako bodo uskladili pogoje prodaje in ceno, pomembna pa bo tudi kupčeva spodobnost plačila. Koliko si HSE od prodaje obeta, Košorok ni želel razkriti: "Obetamo si precej dober izkupiček, tako da bomo zagotavljali ustrezno likvidnost za šesti blok Termoelektrarne Šoštanj." 
HSE ima v tej družbi 51-odstotni delež, medtem ko imata družbi iz skupine HSE, Dravske elektrarne Maribor in Soške elektrarne Nova Gorica, v njej 30,8- oz. 2,8-odstotni delež. Preostalih 2,8 odstotka je v lasti Termoelektrarne Brestanica, ki sodi pod okrilje Gen energije.

Investicija pod vprašajem

Po pojasnilih prvega moža HSE je investicija v spodnjo Savo ekonomsko gledano pod velikim vprašanjem. "Vsi terjajo, tudi sektorska politika terja določeno stopnjo donosa," je poudaril in dodal, da po njihovem mnenju trenutno te stopnje donosa ne bi dosegli. Ker HSE za potrebe financiranje Teša 6 potrebuje ustrezna likvidnostna sredstva, ta zagotavlja s prodajo poslovnih deležev. Gen energija se po Košorokih besedah že kar nekaj časa zanima za povečanje deleža v družbi Hidroelektrarne na spodnji Savi. Projekt hidroelektrarn na spodnji Savi zajema izgradnjo verige petih hidroelektrarn: Boštanj, Blanca, Brežice, Krško in Mokrice. Z Gen energijo se pogovarjajo tudi o prevzemu koncesije za srednjo Savo. HSE sicer še nima podpisane koncesijske pogodbe, a bi jo, kot je dejal Košorok, rade volje prodal: "Če pride kupec in nam ponudi približno 10 milijonov evrov, mu jo prodamo takoj." HSE nima težav s tem, da proda koncesijo, problem je v zakonu, ki ureja podelitev koncesije, je še dejal Košorok. Projekt izgradnje verige hidroelektrarn na srednji Savi predvideva deset elektrarn, in sicer Suhadol, Trbovlje, Renke, Ponoviče, Kresnice, Jevnica, Zalog, Šentjakob, Gameljne in Tacen.