Slovenija

Nekateri bi radi na istih volitvah volili kar dvakrat!

STA/M.J.
19. 5. 2014, 17.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Evropska direktiva res določa, da lahko volivci uresničujejo volilno pravico v državi članici prebivanja ali v matični državi članici, nihče pa ne sme na istih volitvah voliti več kot enkrat, pojasnjujejo na ministrstvu za notranje zadeve. S tem so zanikali navedbe kandidata SDS na evropskih volitvah Damijana Terpina, ki trdi nasprotno.

Dolenjski list

Terpin je danes poudaril, da imajo Slovenci in zdomci, ki živijo v drugih državah EU, in imajo tudi slovensko državljanstvo, pravico glasovanja na volitvah v obeh državah.

A na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) pojasnjujejo, da vsak lahko voli le enkrat. Navajajo, da naša država res ne vodi evidence o morebitnem dvojnem državljanstvu. Vendar zakon o evidenci volilne pravice določa konkretne vzvode, ki preprečujejo dvojno glasovanje v tistih primerih, ko se na primer državljan druge države odloči, da bo glasoval v Sloveniji - ko je torej treba preprečiti, da bi lahko glasoval tudi v matični državi - in ko se naš državljan odloči, da bo glasoval v tujini - ko morajo preprečiti, da bi lahko glasoval tudi v Sloveniji.

Vse države članice imajo ustanovljene kontaktne točke, prek katerih poteka preverjanje volilne pravice in obveščanje o spremembah volilne pravice, ki vpliva na vpis v nacionalne volilne imenike in v nadaljevanju tudi na možnost glasovanja, pojasnjujejo.

Tako je Slovenija po razpisu volitev v Evropski parlament vsem državljanom drugih držav, ki imajo pravico voliti v Sloveniji, posredovala posebne informativne brošure, ter jih seznanila s to pravico.

"V primeru, da so se državljani drugih držav odločili, da bodo glasovali v Sloveniji, je ministrstvo za notranje zadeve v njihovi matični državi preverilo obstoj volilne pravice, ki predstavlja podlago za vpis v slovensko evidenco volilne pravice za volitve v Evropski parlament. Po izvedenem vpisu tujca v slovensko evidenco volilne pravice smo o tem obvestili vsakega posameznika, hkrati pa tudi matično državo, ki mora sama zagotoviti, da takšnega volivca črta iz svoje evidence oziroma volilnega imenika, s čimer se prepreči možnost dvojnega glasovanja," pojasnjujejo na ministrstvu.

"Prav tako smo v primeru, ko nas je druga država članica obvestila, da slovenski državljan želi glasovati v tujini, preverili obstoj njegove volilne pravice, ga brisali iz evidence volilne pravice v Sloveniji in tujo državo obvestili, da ga lahko vpiše v svoje evidenco in v volilni imenik svoje države, s čimer se prepreči možnost dvojnega glasovanja," postopke še pojasnjujejo na ministrstvu za notranje zadeve.

Terpin pa je danes med drugim izpostavil, da ne smemo pozabiti na dejstvo, da tudi v Sloveniji pripadniki italijanske manjšine glasujejo dvakrat za državnozborske volitve, in sicer tako iz seznama pripadnikov italijanske manjšine za zajamčen sedež zastopnika italijanske manjšine v slovenskem parlamentu in istočasno za katerokoli od ostalih strank. Izjema od pravila "en človek in en glas" torej že obstaja, je poudaril.