Slovenija

Naslednik že pripravljen!

Č. K., S. R., M. R.
29. 4. 2014, 06.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

»Pritožbe zagovornikov obdolženih Ivana Janše, Ivana Črnkoviča in Antona Krkoviča se zavrnejo kot neutemeljene in se potrdi sodba sodišča prve stopnje,« so v zadevi Patria odločili ljubljanski višji sodniki. Trojica je dolžna poravnati tudi sodno takso kot strošek pritožbenega postopka. Glede na to, da se bo Janša odpovedal alternativnemu prestajanju kazni zapora in raje odšel pod ključ, se poraja vprašanje, kdo bo zasedel njegov prestol v stranki SDS.

Reuters

Kot je znano, je ljubljanska okrajna sodnica Barbara Klajnšek predsedniku SDS Janezu Janši prisodila dve leti zapora, prokuristu Rotisa Črnkoviču in brigadirju Krkoviču pa 22 mesecev zapora, in sicer zaradi kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov. Vsem trem je izrekla tudi stransko denarno kazen v višini 37.000 evrov, ki jo bodo morali plačati v roku treh mesecev, glede na to, da je sodba postala pravnomočna.

Zagovorniki obsojenih so že napovedali, da se bodo poslužili izrednih pravnih sredstev, ki pa ne zadržijo izvršitve pravnomočnih odločb. Janša je sicer že po pritožbeni seji izjavil, da višje sodišče ni zadnja instanca, da obstajata še vrhovno in ustavno sodišče ter evropsko sodišče za človekove pravice, v skrajnem primeru pa bo, kot je napovedal, »še obstajalo sodišče, ki bo to sodbo razveljavilo, saj takšna absurdna obtožba ne more dobiti končne pravne potrditve«. Toda do takrat, vsaj prvak SDS, odhaja v zapor, saj kot je sporočil njegov odvetnik Franci Matoz, Janša ne bo zaprosil za alternativno prestajanje zaporne kazni. Janša, Črnkovič in Krkovič bi sicer glede na prisojene kazni lahko zaprosili za vikend zapor ali delo v korist družbe.

Člani Janševe stranke SDS so odločitev sodišča včeraj sprejeli precej burno. Nekateri so bili ogorčeni, večina pa jih je odločitev označila za sramotno. Slišali pa smo tudi, kdo bo najverjetneje nadomestil Janšo na mestu vodje SDS.

 

Lahko si preberete sodbo tudi sami. Klik

 

Kdo naj bi nasledil Janšo in kaj o tem menijo drugi, izveste v novi številki Svet24!