Slovenija

Strokovni delavci v zdravstvu predlagajo uvedbo šolske medicinske sestre

STA
23. 2. 2014, 12.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov predlaga uvedbo šolske medicinske sestre v vzgojno-varstvene in izobraževalne institucije v Sloveniji. Pobudo so minuli teden posredovali na več naslovov, v NIJZ med drugim menijo, da gre pobuda v pravo smer.

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov je pobudo posredovala ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ministrstvu za zdravje, Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ), vsi pa pobudo še preučujejo, zato je podrobneje še ne komentirajo.

V zbornici oz. zvezi poudarjajo, da so otroci, šolarji in študenti ranljivi del populacije, ki mu v Evropi in drugod po svetu namenjajo posebno skrb. Tako imajo dolgo tradicijo delovanja šolskih medicinskih sester v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah Danska, Norveška, Nizozemska, Švedska, Velika Britanija, mednarodne šole v Nemčiji in še nekatere druge.

V tujini strokovnjakinja, kot je šolska medicinska sestra, pozna učenca z vsemi posebnostmi in trenutnim zdravstvenim stanjem, zato zanj lahko celovito skrbi, poudarjajo v zbornici, kjer so prepričani, da bi bila tudi v Sloveniji medicinska sestra z dodatno pridobljenimi potrebnimi znanji pomembna in dragocena povezava med krepitvijo zdravja, preprečevanjem bolezni, zdravljenjem in izobraževanjem otrok in mladostnikov.

Danes se namreč v vzgojno-izobraževalnih ustanovah po Sloveniji pojavljajo številni zdravstveni problemi in potrebe otrok in mladostnikov, s katerimi se soočajo učitelji in drugi strokovni delavci posamezne ustanove. Vendar pa ti niso usposobljeni za obvladovanje težav, kot so poškodbe, kronična obolenja, debelost, motnje hranjenja, duševne motnje, sladkorna bolezen in motnje vključevanja otrok s posebnimi potrebami v šolska okolja.

V zbornici, kjer so prepričani, da danes uveljavljeni način vključevanja medicinskih sester v okviru preventivnih programov v šolski prostor ne zadošča, v pobudi pristojnim predlagajo različne modele. Ob tem pa menijo, da bi bila za uvedbo šolske medicinske sestre med drugim potrebna manjša reorganizacija preventivnega zdravstvenega varstva na primarni ravni, predvsem pa bi bila potrebna politična volja.

Na NIJZ pobudo ocenjujejo kot zelo zanimivo. Kot so sporočili za STA, je pobuda rezultat prizadevanj, da bi del odgovornosti, ki jih ima sedaj zdravnik, prenesli na ustrezno usposobljeno medicinsko sestro. Podoben proces so v Sloveniji že sprožili na področju referenčnih ambulant, kjer del nalog, ki jih je prej opravljal izbrani osebni zdravnik, sedaj izvedejo posebej usposobljene diplomirane medicinske sestre oziroma tehniki. Tak pristop ima po mnenju NIJZ veliko pozitivnih posledic.

Na ZZZS pobude podrobneje še niso preučili. So pa za STA med drugim navedli, da ZZZS že danes financira številne zdravstveno-vzgojne in preventivne programe na primarni ravni zdravstvene dejavnosti. Zato se ZZZS zavzema za njihovo ponovno ovrednotenje z vidika učinkov na javno zdravje ter za njihovo večjo usklajenost ter poenotenje. Kot ugotavljajo, se namreč nekateri programi podvajajo ali celo multiplicirajo, kar z vidika porabe javnih sredstev ni gospodarno.

Poudarjajo še, da je izobraževanje otrok in mladostnikov izjemnega pomena za uspešno promocijo zdravega načina življenja in skrbi za lastno zdravje, ki ga morajo zagotoviti v okviru prenovljenih kurikulumov šole in v okviru sredstev, ki jih za njihovo delovanje namenja država. Dejavnost izobraževanja namreč ne sodi v sklop storitev, ki so zagotovljene iz obveznega zdravstvenega zavarovanja v breme sredstev ZZZS.