Slovenija

Sladkorni bolnik Jernej, ki bi ga ujma skoraj stala življenja

Ž. K.
14. 2. 2014, 19.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Na Zaplani nad Vrhniko so številni prebivalci še vedno brez elektrike, medtem ko so intervencijske enote na agregate priklopile številne prazne počitniške hišice.

V vasici Mizni Dol prebivajo Jernej Slapernik, njegova soproga in njuna psa. Jernej je sladkorni bolnik in za normalno življenje potrebuje injekcije inzulina. Te hrani v hladilniku, ki ga v teh kritičnih dneh napaja majhen agregat, ki ga je kupil že pred časom. »Žena mi je rekla, kaj mi bo, ko sem ga kupil. Vidite, kako vse prav pride.« A vse ostale aparature v hiši mirujejo.

Jernej nam pove: »Komaj sem se vrnil iz bolnišnice in pričakoval sem, da bomo že imeli elektriko. Glede na to, da jo imajo tudi že sosednje počitniške hišice.« A žal so ga ob priklopu izpustili. Tako so hiše, ki so večinoma prazne, priklopljene na močne agregate, bivalna hiša našega bralca pa, čeprav je njegovo zdravje ogroženo, med našim obiskom še vedno ne.
Jernejeva hiša pa ni edina, ki je brez elektrike. Stanovalcev, ki potrpežljivo čakajo na odpravo težav z oskrbo elektrike že 10 dni, je na Zaplani še veliko.

Elektriko so najprej dobile pomembne ustanove in gosto poseljena območja.

Med našim obiskom naj bi v bližnji šoli potekal tudi sestanek vseh odgovornih za sanacijo območja Zaplane, vključno z županom Vrhnike in predstavniki Elektra Ljubljana, a ko smo prišli na lokacijo, so bili tam le domačini, ki so pomagali nemški ekipi vzdrževalcev popravljati enega izmed močnejših agregatov, ki so nam ga za premostitev težav posodili Nemci. Po besedah tujih vzdrževalcev bodo tu še do petka. V tem času pa bodo odgovorni izposojene agregate že nadomestili z našimi, ki jih bodo pripeljali iz območij, kjer so težave že odpravljene.

Kot smo izvedeli na Elektru Ljubljana, je sestanek bil, a smo ga z našo ekipa zamudili. A pomembno je, da so se dogovorili za načrt sanacije. Ko smo jim zaupali zgodbo našega bralca, so obljubili takojšno intervencijo. Tako so mu že med pisanjem članka gasilci pripeljali 5 kW-agregat, ki bo več kot dovolj za potrebe hiše. »Napišite, da so 'fejst fantje',« nam je v zadnjem pogovoru naročil Jernej Slapernik, »res se trudijo!«