Slovenija

PS o koalicijski pogodbi in kadrovski sestavi vlade

STA
13. 2. 2014, 17.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Člani sveta PS so pričeli z razpravo o koalicijski pogodbi, ki jo bodo na predlog izvršilnega odbora stranke verjetno tudi potrdili. V ospredju današnje seje sveta pa bo najverjetneje zaplet s prihodnjo kadrovsko sestavo vlade oz. zastoj pri predvideni menjavi resorjev med PS in DeSUS.

Arhiv Svet24

Podpis koalicijske pogodbe pod vprašajem

Dokler kadrovska sestava vlade ni povsem znana, je namreč vprašljiv tudi podpis koalicijske pogodbe, ki je bil predviden za petek. Predsednica vlade Alenka Bratušek bi namreč morala še pred tem v DZ poslati seznam ministrskih kandidatov, saj je predsednik DeSUS Karl Erjavec v torek dejal, da bi morale biti kadrovske zadeve pred podpisom koalicijske pogodbe razčiščene.

Se bo morala Tina Komel posloviti od ministrskega stolčka?

Za ministra za gospodarstvo naj bi Bratuškova sicer predlagala Metoda Dragonjo, za ministrico za zdravje Alenko Trop Skaza, za ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu pa kandidata DeSUS Gorazda Žmavca. DeSUS bi v tem primeru na račun resorja zdravstva, ki ga je vodil doslej, prevzel urad za Slovence v zamejstvu in po svetu. Vendar bi to pomenilo, da bi morala odstopiti aktualna ministrica iz vrst PS Tina Komel.

Komelova: Erjavec je Bratuškovo stisnil v kot

Vendar pa je Komelova danes zatrdila, da odstopiti ne namerava, saj za to ne vidi razlogov. Po njenih besedah je predsednik DeSUS Karl Erjavec premierko Alenko Bratušek očitno "stisnil v kot", zaradi česar se je odločila, kot se je. Na vprašanje, ali to pomeni razpravo o njeni razrešitvi v parlamentu, pa je Komelova odgovorila pritrdilno.

Jankovič: Menjava resorjev je nespodobno trgovanje

Komelovi je v bran stopil tudi prvi predsednik PS Zoran Janković, ki je predvideno menjavo resorjev označil za nespodobno trgovanje. Če bi Jankoviću sledil del poslancev, ki se jih umešča bolj v njegovo strujo, bi morda lahko Komelova v nasprotju s predlogom premierke Bratuškove ostala na svojem ministrskem mestu.