Slovenija

Se po ledeni ujmi le obetajo zakonske spremembe?

STA
10. 2. 2014, 13.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Življenje v državi se po ledeni ujmi počasi normalizira. V ospredju je zdaj vprašanje, kako znova čim prej povsod vzpostaviti električno omrežje in popraviti škodo. Vlada bo po dogovoru na današnjem sestanku pri premierki Alenki Bratušek ustanovila delovno skupino, ki bo preučila potrebne spremembe zakonodaje za sanacijo škode.

STA

Naloga operativne delovne skupine, ki jo bo ustanovila vlada, bo v najkrajšem možnem času ugotoviti, kakšne so potrebne spremembe zakonodaje za to, da bo sanacija po ledeni ujmi potekala čim hitreje, je po sestanku glede odpravljanja posledic ujme povedala Bratuškova. Skupina bo tudi ocenila, ali je pri nujni sanaciji šlo kaj narobe.

Pri morebitnih spremembah zakonodaje gre po besedah premierke za potrebo po interventnem zakonu, danes pa so izpostavili še zakon o javnih naročilih. Delovna skupina bo skušala tudi ugotoviti, ali je potrebna sprememba zakonodaje za to, da bi lahko ukrepi v naravnih nesrečah tekli bolje. Operativno delovno skupino bo vodil minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel.

Odprli vprašanje o delovanju vojske

Vpoklicati jih mora Civilna zaščita

Poleg tega so odprli vprašanje delovanja vojske v naravni nesreči. Tudi sama je spomnila, da gre lahko Slovenska vojska na teren v takih razmerah takrat, ko jih vpokliče Civilna zaščita. Ta pa mora po sedanji zakonodaji dobiti prošnjo od lokalnih skupnosti. Premierka ocenjuje, da bodo pri takšnem obsegu naravne nesreče, kot se je zgodila tokrat, verjetno potrebne minimalne spremembe zakonskih določil.

STA

V tem delu jih bodo uskladili tudi s predsednikom republike Borutom Pahorjem, ki je vrhovni poveljnik Slovenske vojske, je napovedala Bratuškova. Po njenem mnenju je sicer 3000 vojakov na terenu delo opravilo več kot dobro, a so "zaradi odziva lokalne skupnosti morda res šli na teren nekoliko prepozno".

Kot je po sestanku novinarjem povedal minister za obrambo Roman Jakič, se je vojska odzvala pravočasno. Toda čas, ko je v primerih ujm poklicana na pomoč, je odvisen od Civilne zaščite in lokalnih skupnosti, je povzel tudi sam. Po besedah predsednika republike Pahorja bo treba nujno preveriti, ali so morda potrebne sistemske rešitve glede tega, kdaj, kako in v kakšnem obsega naj bi bila v takšnih primerih aktivirana Slovenska vojska, je dejal minister.

Minister za finance Uroš Čufer jih je, kot pravi premierka, danes seznanil s tem, da je že v četrtek potekal sestanek s predstavniki Evropske investicijske banke, na katerem so pregledali možnosti cenejšega kreditiranja za sanacijo škode, ki je nastala v naravni nesreči. Od danes delajo vse šole in vrtci, približno 10.000 ljudi predvsem na območju Elektra Ljubljana pa je še brez elektrike. A naj bi se ta številka v nekaj dneh precej zmanjšala, je pojasnila premierka. Ob tem je poudarila, da bo celovita obnova električnega omrežja potekala več mesecev.

Na območju Elektra Celje pa je bilo ob 8. uri zjutraj brez elektrike le še pet odjemalcev oz. dve transformatorski postaji. Oskrba z električno energijo je tako motena pri dveh odjemalcih v Šaleški dolini in pri treh odjemalcih v Savinjski dolini, so sporočili iz Elektra Celje. 

Tadeja Ozebek/Facebook

Iz baze ameriške vojske prihajajo agregati

Sicer pa iz baze ameriške vojske v Italiji danes prihaja 22 agregatov kot bilateralna pomoč ameriške vojske Sloveniji po ledeni ujmi. Do zdaj je Slovenija po zaprosilu za pomoč prek EU Centra za nujni odziv v Bruslju in bilateralno iz tujine prejela 73 zmogljivejših agregatov.

Nevarnost poplav

Že nekaj dni pa Agencija RS za okolje opozarja na povečano poplavno ogroženost po državi zaradi večjih količin vejevja in drevja na območju vodotokov. Ob predvidenem vnovičnem porastu rek se lahko vejevje premešča in zastaja, tako da lahko predvsem manjše reke in potoki ob porastu poplavijo. Reke v večjem delu države bodo danes zvečer in v noči na torek znova začele naraščati.

Kljub obilnejšim padavinam stanje voda na Notranjskem ni kritično. Gasilci in druge pristojne službe vendarle ostajajo v pripravljenosti, saj so za torek vremenoslovci napovedali nove padavine. Počasi se dviguje gladina Cerkniškega jezera, in sicer je iz nedelje na ponedeljek narasla za nekaj centimetrov, kar pomeni štiri do pet milimetrov na uro.

Prav tako se še vedno dviguje gladina vode na Planinskem polju. Trenutno je najbolj ogrožena vas Laze, kjer sta zaprti cesti do Planine in Unca, povezavo pa imajo z Logatcem in Rakekom. Na ilirskobistriškem območju so oči trenutno uprte v vas Knežak, saj se na kraškem polju ob vasi gladina voda počasi dviguje, a hiše niso ogrožene. Prav tako ni več ogrožena vas Bač, ki so jo pred dnevi prizadele poplave.

Po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste je zaradi poplav zaprtih več cest. Tako so bile ob 12.50 zaradi poplav zaprte ceste Ig - Podpeč, Rakov Škocjan - Podskrajnik, Unec - Planina in Planina - Laze ter Pudob - Babno polje.

Uporabljate lahko tudi avtocesto brez vinjete

 

Tadeja Ozebek/Facebook

Zaradi podrtega drevja in električnih drogov so še vedno zaprte številne regionalne in lokalne ceste. Pozivajo k previdnosti zaradi kosov ledu in snega, ki bodo v teh dneh še padali z objektov in z neočiščenih vozil. Zaradi več poškodovanih varovalnih ograj ob avtocestah je povečana nevarnost, da vozniki naletijo na živali na cesti. V primeru popolne zapore na glavni ali regionalni cesti, kjer ni drugega obvoza, lahko vozniki kot obvozno cesto, po predpisih, uporabljajo avtocesto tudi brez vinjete. A trenutno je to dovoljeno samo na primorski avtocesti med priključkoma Logatec in Postojna.


V Golišču v občini Litija se je v nedeljo zvečer sprožil zemeljski plaz, ki ogroža stanovanjsko hišo. Na pomoč so prihiteli gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Jevnica.

Vrata je znova odprlo Zavetišče Ljubljana. V soboto ga je namreč zaradi dviga podtalnice prizadela poplava, ki so jo ob pomoči gasilcev uspešno sanirali. Kot so zapisali v ljubljanskem živalskem vrtu, hujših posledic ni.