Slovenija

Na Gorenjskem elektrika še vedno motena ali prekinjena pri 1000 odjemalcih

STA / J. P.
7. 2. 2014, 16.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Na Gorenjskem so se vremenske razmer vendarle umirile. Zaradi otoplitve je žled popustil in na distribucijskem omrežju Elektra Gorenjska ni prišlo do novih okvar. Oskrba z električno energijo je še vedno motena ali prekinjena pri približno 1000 odjemalcih, od tega jih je približno polovica oskrbljenih s pomočjo osmih večjih agregatov.

Arhiv Svet24

Kot so sporočili iz Elektra Gorenjska, vsem ekipam na terenu največ težav pri popravilu napak na omrežju povzročajo težko ali celo nedostopni tereni, kjer so srednje napetostne daljnovodne povezave. To so predvsem dolina Kokre do Jezerskega, del Poljanske doline, področje Pokljuke in nekateri drugi višje ležeči kraji na Gorenjskem.

Še vedno ni znano, kdaj bo prebivalcem Kokre in Jezerskega omogočen dostop v dolino, saj je cesta zaradi padajočega drevja in kamenja še vedno smrtno nevarna in zato zaprta. 

Še vedno ni znano, kdaj bo prebivalcem Kokre in Jezerskega omogočen dostop v dolino, saj je cesta zaradi padajočega drevja in kamenja še vedno smrtno nevarna in zato zaprta. Prevoze iz Preddvora na Jezersko še naprej z oklepniki opravlja Slovenska vojska. Ta v dolino vozi tudi nekatere ljudi, ki so se morali vrniti v službo. Največja bojazen Jezerjanov je namreč prav to, koliko časa jih bodo delodajalci še čakali.

Ljudje z ogroženih območij se zato začasno izseljujejo v dolino. Več ponudnikov namestitev je Jezerjanom ponudilo možnost brezplačne ali poceni nastanitve na območju Kranja. V času zapore ceste Preddvor-Jezersko, prebivalcem Jezerskega in Kokre namestitev nudi tudi Dijaški in študentski dom Kranj nudi namestitev po ceni deset evrov za nočitev in 20 evrov za polni penzion.

Ravnateljica osnovne šole Preddvor Mateja Sajovec pa v imenu učiteljskega zbora naproša starše učencev iz Preddvora in bližnje okolice, če so pripravljeni v naslednjem tednu na svoje domove sprejeti sošolce učencev od 6. do 9. razreda iz Kokre, Potoč ali z Jezerskega.

Slovenske železnice se medtem trudijo čim prej omogočiti vožnje električnih vlakov na železniški progi med Jesenicami in Ljubljano. Zaradi popravila poškodovane električne mreže bo v soboto od 8.15 do 18. ure proga med Jesenicami in Kranjem zaprta. V tem času bo potekal nadomestni prevoz z avtobusi.