Slovenija

Zaradi izrednega stanja organiziran transport z vojaškimi oklepnimi vozili

M.J.
3. 2. 2014, 12.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

– Narava v minulih dneh s snegom, ledenim dežjem in žledom ni prizanašala tudi v Občini Preddvor. Na terenu je več ekip gasilcev, ki skrbijo za interventna dela, prioriteta v tem trenutku je reševanje življenj. Cesta v dolino Kokre in proti Jezerskem ostaja zaprta, za nujne prevoze hrane in drugih nujnih življenjskih potrebščin je organiziran transport z vojaškimi oklepnimi vozili.

Arhiv Svet24

Operativni gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Preddvor so prvi poziv prejeli v soboto, 1.2.2014, ob 8.45 uri. Na tehnično intervencijo se je odpravila ekipa s 14 člani.  Tekom dneva je bila ugotovljena večja razsežnost intervencije, zato se je članom pridružilo 8 članov, vsi skupaj pa so se razdelili v tri skupine.

Delovali so na več krajih hkrati, največ težav pa je bilo na cesti proti Jezerskem in na Možjanco. Intervencije so zaključili ob 23.14 uri. V nedeljo so operativni člani prejeli poziv ob 7.15 uri. Ekipa z 21 člani se je odpravila na več krajev. Prva ekipa je izvajala obhode in sproti odstranjevala podrto drevje, ki je ogrožalo tudi življenja.

Druga ekipa  je sprva odstranjevala drevesa na cesti, ki vodi na Možjanco, kasneje pa so priskočili na pomoč kolegom tretje ekipe, ki so ostali ujeti na cesti v Kokro. Tretja ekipa je namreč odstranjevala nevarno drevje na cesti proti Jezerskem skupaj s poklicnimi gasilci. Tekom dneva so ekipe posredovale še na 17 krajih, med drugim je prišlo tudi do požara na drogu in žicah daljnovoda. Skupaj z delavcem Elektro Gorenjska, d.d., ki je odklopil električno energijo, so gasilci pogasili požar.

V noči iz nedelje na ponedeljek so operativni gasilci vzpostavili dežurstvo. Dežurnih je bilo pet gasilcev, ki so kljub napornemu delu v zadnjih dveh dneh, z reševanjem in odstranjevanjem podrtega drevja nadaljevali preko noči. Ob 7. uri se je dežurnim pridružilo še 16 gasilcev, ki so takoj pričeli z interventnim delom.

Prva ekipa gasilcev je pričela s čiščenjem ceste na Možjanco, ostali dve ekipi pa sta priskočili na pomoč ekipi Slovenske vojske in CZ Gorenjske pri dostavi hrane in drugih nujnih potrebščin, za občane Jezerskega. Zasilna prevoznost proti Jezerskem je bila ob 10. uri urejena, za ostali prevoz pa cesta ostaja zaprta.

 »Gasilci PGD Preddvor se zavedamo, da so ceste do kmetij v dolini Kokre neprevozne, zato obveščamo vse občane, da bomo s čiščenjem nadaljevali v tudi naslednjih dneh. Prioriteta v tem trenutku je reševanje življenj«, pravi poveljnik PGD Preddvor Blaž Pfajfar.

Ob tem gasilci izdajajo tudi opozorilo. Vse občane, občanke in ostale udeležence v prometu prosijo, naj dosledno spoštujejo opozorila gasilcev in policistov ter ne ogrožajo lastnih življenj in življenj reševalnih ekip po nepotrebnem. Vsi, ki so prizadeti, naj pomoč poiščejo preko Regijskega centra za obveščanje, na številki 112.

DODATNO SPOROČILO ZA KRAJANE KOKRE IN JEZERSKEGA

 Sporočamo, da je za nujne prevoze hrane in drugih nujnih življenjskih potrebščin organiziran transport z vojaškimi oklepnimi vozili. Baza je vzpostavljena v prostorih PGD Preddvor. V izjemnih primerih bo morda možen tudi prevoz oseb. Občani Kokre in Jezerskega se lahko za nujne primere obrnejo na telefonsko številko 04/255 10 22.

Za dodatne informacije in izjave za javnost vam je na voljo poveljnik PGD Preddvor, Blaž Pfajfar, na telefonski številki 031/484-483.