Slovenija

Utapljajo se v stroških: stečajna upraviteljica Vegrada išče kupce za nepremičnine

STA / J. P.
1. 2. 2014, 10.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Stečajna upraviteljica Vegrada Alenka Gril tudi zato, ker se "utapljajo v stroških", pospešeno išče kupce za nepremičnine propadlega gradbenega podjetja, pri čemer so v večini primerov ločitveni upniki banke. Glede morebitnega prenosa terjatev bank do Vegrada na slabo banko Grilova nima uradnih informacij, meni pa, da to ne bo vplivalo na stečaj.

radioaktual.si

Potem ko je bilo več dosedanjih dražb za Vegradove nepremičnine neuspešnih, se zdi nezavezujoče zbiranje ponudb uspešnejše. Kot je STA povedala Grilova, so konec lanskega leta za celotno premoženje, ki ga niso uspeli prodati na treh zaporednih dražbah, zbirali nezavezujoče ponudbe in za vsako premoženje prejeli vsaj eno ponudbo.

V primerih, ko je bilo ponudb več, so se odločili, da bodo premoženje vnovič prodajali na dražbi in se bodo lahko ponudniki tam potegovali za nakup. V dveh primerih, kjer so dobili "solidne ponudbe", bodo postopka nadaljevali s pogajanji. V primerih, kjer pa ponudbe niso bile ravno ugodne, pa se odločajo med dvema postopkoma, ali ponovnim zbiranjem nezavezujočih ponudb ali pa izročitvijo nepremičnin ločitvenim upnikom, slednje predvsem v primerih, ko se ločitveni upnik ne bo strinjal s ponujeno ceno in s tem s prodajo nepremičnine.

Kot pravi Grilova, namreč v okviru stečajnega postopka niso več sposobni financirati vseh stroškov, povezanih z nepremičninami, ki jih ne morejo prodati ali dati v najem, zato bodo primorani izročiti nepremičnino ločitvenim upnikom oz. banki. Veliko breme so namreč nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč, zavarovanja in varovanja nepremičnin, plačila za elektriko, četudi ni porabe, sledil bo še napovedani davek na nepremičnine.

Glede na zdajšnje postopke tako Grilova ocenjuje, da bodo večino nepremičnin ali prodali ali predali ločitvenim upnikom v prvi polovici letošnjega leta.

Glede prenosov terjatev bank do Vegrada na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) pa je Grilova dejala, da nimajo nobenega uradnega obvestila o prenosu, tako da so v okviru stečajnega postopka Vegrada sogovorniki še vedno posamezne banke. Ob tem pa Grilova ocenjuje, da bo stečajni postopek tudi po prenosu terjatev na DUTB tekel normalno naprej, le namesto bank bo sogovornik drug.

V stečajnem postopku Vegrada, ki se je začel 6. oktobra 2010, je sicer stečajna upraviteljica upnikom priznala za okoli 450 milijonov evrov terjatev, a je že takoj bilo jasno, da bo poplačil zelo malo, saj je Grilova Vegradovo premoženje po dolgotrajnem pregledu stanja leta 2012 ocenjevala na dobrih 20 milijonov evrov. Do oktobra lani je Grilova uspela prodati za okoli 2,2 milijona evrov premoženja, iz kupnin pa so bili poplačani posamezni ločitveni upniki, večinoma banke.