Slovenija

ZNP ob preiskavi pri Kalohu: Novinarjev ne bi smeli preganjati!

STA/N.J.
17. 1. 2014, 13.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) ob današnji preiskavi pri sodelavcu spletnega portala Politikis Dejanu Kalohu opozarjajo, da so mediji v tovrstnih primerih zgolj posredovalci informacij v javnem interesu in ne tisti, ki bi jih bilo treba preganjati. Medtem v Društvu novinarjev Slovenije dogajanja ne komentirajo, ker da Kaloh ni novinar.

Facebook

Kot je v sporočilu za javnost zapisal upravni odbor ZNP, v združenju ne oporekajo temu, da imajo organi pregona pravico preiskovati sume kaznivih dejanj, a po njihovem mnenju se tudi tokrat ponavlja zgodba, ko so tarče preiskav zlasti novinarji in ne tisti, ki so jim predali dokumente. Poleg tega primer Kaloha kaže, da organi pregona ravnajo čedalje bolj represivno, navajajo v ZNP. "Ne spomnimo se namreč primera, ko bi policija v tovrstnih primerih opravila hišno preiskavo, novinarja pa tudi začasno pridržala. Takšno ravnanje v ZNP najostreje obsojamo, tožilstvo in policijo pa pozivamo, da spoštujejo ustavno zagotovljeno svoboda govora in tiska," so še dodali.

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) so za STA zapisali, da je Kaloh svetovalec v eni izmed poslanskih skupin. Res je, da izdaja spletni portal, a prepletanje političnega in novinarskega udejstvovanja je za opravljanje novinarskega poklica nedopustno, so pristavili in pojasnili, da dogajanja zato ne morejo komentirati.

Niso ga pridržali

Kriminalisti sicer pri Kalohu opravljajo hišno preiskavo. Po poročanju Reporterja jih zanimajo informacije o žvižgaču s tožilstva, potem ko je portal Politikis novembra lani objavil dokument o finančni preiskavi zakoncev Janša in pokojnega Jožeta Zagožna. Mediji so sprva poročali, da naj bi bil Kaloh tudi pridržan, a so na Policijski upravi Ljubljana navedli, da v tej preiskavi ni nihče pridržan.

So pa potrdili informacijo, da poteka preiskava v zvezi z objavo omenjenega dokumenta. Dodatno so pojasnili, da ljubljanski kriminalisti na podlagi odredbe pristojnega sodišča iz Ljubljane opravljajo hišno preiskavo na sedežu pravne osebe v Mariboru, in sicer zaradi sumov storitve kaznivih dejanj zoper uradno dolžnost, javna pooblastila in javna sredstva.

Portal je omenjeni dokument objavil kljub izrecnim navodilom, da za odredbo predvsem osebe, ki jih preiskujejo, ne smejo izvedeti. Z odredbo naj bi preiskovalci v tajnosti preiskali in nato morebiti odvzeli premoženje nezakonitega izvora.