Slovenija

Bratušek: "Politik prihodnosti je Matej Tonin, Janša je preveč ciničen."

S.R.
22. 12. 2013, 10.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Koalicija intenzivno pripravlja stališča za novo koalicijsko pogodbo, pri tem pa se mnogi sprašujejo, ali bi lahko pogajanja vnovič zamajala njeno trdnost. Pogodba bo vnovič aktualna tudi na naslednjem kolegiju pri premierki Alenki Bratušek. Ta predstavitev vladne vizije napoveduje za januar in poudarja, da so doslej vedno uspeli doseči dogovor.

Mediapeed

Stališča koalicijskih partnerjev o novi koalicijski pogodbi, z izjemo PS, kjer so za zdaj še redkobesedni, so bolj ali manj že znana. V SD svoje zahteve vežejo zlasti na izboljšanje položaja kakovosti življenja ljudi, za DeSUS je najpomembnejše vprašanje pokojnin, DL pa nasprotuje novim davčnim obremenitvam.

Prvak DeSUS Karl Erjavec je optimističen in meni, da bo do konca januarja že vse pod streho, vzporedno bodo tekli tudi pogovori o novih ministrih. Medtem pa predsednik SD Igor Lukšič opozarja, da so si koalicijske stranke programsko različne, zato bi usklajevanja o koalicijski pogodbi lahko trajala, nova ministra za gospodarstvo in zdravje pa je treba najti čim prej.

Premierka Alenka Bratušek je sicer že dejala, da ima vlada kljub težavam z ministrskimi mesti vizijo in da jo bodo javnosti predstavili v januarju. Tudi usoda celotne ministrske ekipe bo najverjetneje jasna januarja. Ob tem še vedno ni izključena širša rekonstrukcija vlade, čeprav koalicijski partnerji o tem konkretno še ne govorijo.

So bili v koaliciji ta teden bolj zgovorni pri ugibanjih o notranjih trenjih v PS. V največji vladni stranki naj bi namreč oživele želje, da bi stranko znova prevzel njen prvi predsednik Zoran Janković, kar pa bi zagotovo porušilo trdnost vladne koalicije. Zato v koaliciji PS pozivajo, naj čim prej, v imenu politične stabilnosti, tudi formalno reši vprašanje vodstva.

Za predsednika sicer kandidirata Bratuškova in Janković, volilni kongres pa je izvršni odbor PS prestavil z oktobra letos na čas pred državnozborskimi volitvami. Janković je sicer ta teden pojasnil, da je njegova odločitev o nadaljnjem sodelovanju v PS odvisna tudi od tega, koliko bo nova koalicijska pogodba sledila programu stranke Slovenija 2020.

Premierka in trenutna vodja PS je sicer po petkovi slavnostni seji DZ pred dnevom samostojnosti in enotnosti, ki se je je udeležil tudi Janković, dejala, da se o državni politiki pogovarjata zelo malo. "Ste pa lahko videli, da to, da sva skregana, nikakor ne drži," je še dejala novinarjem. Medtem je Janković na vprašanje, kdaj se je pred petkom nazadnje videl ali srečal z Bratuškovo, odgovoril le, da nikoli ne šteje ur ali dni.

Na to, kakšne prioritete in usmeritve si bo z novim dogovorom postavila vlada, pa čaka tudi opozicija. Bratuškova je poudarila, da so pripravljeni na pogovore tudi z opozicijo, finančni minister Uroš Čufer pa je prepričan, da bodo prihodnje leto z nasprotno stranjo zelo dobro sodelovali in da jih ločuje veliko manj stvari, kot je morda videti.

Ob tem je Bratuškova še izpostavila, da sama ceni kar nekaj opozicijskih kolegov, politik prihodnosti te politične opcije pa bo po njenem mnenju vodja poslancev NSi Matej Tonin. Prvak SDS Janez Janša je za premierkin okus preveč ciničen. "Glede na to, da je pomagal postavljati to državo, za kar smo mu Slovenci seveda hvaležni, bi lahko zdaj bistveno bolj cenil naš trud za ohranitev te suverenosti," je dodala ob robu petkove slovesnosti, na kateri je bilo v slavnostnem govoru slišali tudi pozive k poenotenju politike.