Slovenija

Kaj se bo zgodilo pri Bavarskem dvoru?

A.M. / STA / Foto: Profimedia
9. 11. 2013, 13.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ljubljanske mestne svetnike na ponedeljkovi seji čaka dopolnjeni osnutek sprememb prostorskega načrta za območje Bavarskega dvora. Spremembe med drugim predvidevajo gradnjo po etapah na območju načrtovanih stolpnic t. i. severnih mestnih vrat in omogočajo, da se gradbeno jamo pri nekdanji stolpnici SCT sanira z gradnjo garaže.

Thinkstock

Občinski podrobni prostorski načrt za območje Bavarskega dvora določa pogoje za preureditev Bavarskega dvora, in sicer na območju med severnim zaključkom Slovenske ceste od Eurocentra ob Dvorakovi ulici do kompleksa pošte ob Pražakovi ulici.

Načrt zajema tudi gradbeno jamo pri Bavarskem dvoru, kjer naj bi po načrtih stala stolpnica, sicer zahodni del t. i. severnih mestnih vrat. Investitor v gradnjo stolpnice je bila družba S1, ki je sedaj v stečaju, gradnja pa že več let stoji. "Nedokončana gradnja kazi podobo mesta in povzroča različne motnje v neposredni okolici," so v dopolnjenem osnutku sprememb načrta zapisali na Mestni občini Ljubljana (MOL).

Po določbah trenutno veljavnega načrta je predvidena ureditev vsake posamezne prostorske enote na območju severnih mestnih vrat v eni etapi. S spremembami, ki jih bodo v ponedeljek obravnavali svetniki, pa želijo na MOL na tem območju omogočiti etapno gradnjo, in sicer tako, da bo v prvi fazi mogoča sanacija z gradnjo podzemne garaže ter ureditvijo javnega parterja nad garažo.

Investicijska družba S1 v stečaju je sicer po sklepu sodišča izvedla zbiranje nezavezujočih ponudb za parcele in pravnomočno gradbeno dovoljenje skupaj z dokumentacijo in pravicami za poslovni objekt na Bavarskem dvoru v Ljubljani. Stečajni upravitelj Bojan Klenovšek je za STA povedal, da so prejeli šest nezavezujočih ponudb. Informacij o tem, kdo so ponudniki in kakšne so njihove ponudbe, pa Klenovšek še ni mogel izdati. Po njegovih besedah trenutno teče postopek prvega kroga neposrednih pogajanj, ki se bo predvidoma končal konec prihodnjega tedna.

Premoženje so po sklepu iz marca 2012 sprva prodajali na podlagi zbiranja zavezujočih ponudb z izhodiščno ceno 5,57 milijona evrov, a zbiranje ponudb ni bilo uspešno. S sklepom iz oktobra so nato premoženje januarja letos prodajali na javni dražbi z izklicno ceno 3,9 milijona evrov, ki pa ni bila uspešna.