Slovenija

Bratuškova še verjame v interventni zakon

STA / S.R.
26. 9. 2013, 14.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Premierka Alenka Bratušek je po seji vlade, na kateri so z dnevnega reda umaknili interventni zakon v zdravstvu, izrazila prepričanje, da bo besedilo zakona usklajeno do torka, vlada pa bi ga lahko obravnavala prihodnji četrtek. Kot pravi, je treba najti rešitev za preverjanje, ali si samostojni podjetniki upravičeno izplačujejo minimalno plačo.

Mediaspeed
Bratuškova verjame, da jim bo uspelo uskladiti interventni zakon.

Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki mu nasprotuje koalicijska DL, so z dnevnega reda današnje seje po besedah Bratuškove umaknili na predlog ministra za zdravje Tomaža Gantarja. Kot je napovedala, se bodo v ponedeljek oziroma torek še enkrat sestali predsedniki koalicijskih strank in tistih ljudi iz strank, ki se ukvarjajo z zdravstvom, ter se dogovorili o zakonu. "Je pa daleč od tega, da so stvari tako zelo odprte kot sem lahko včeraj brala oziroma poslušala v medijih," je dejala premierka.

Kot je pojasnila, se je zapletlo pri višini prispevne stopnje za samostojne podjetnike, ki naj bi se po predlogu zvišala s 105 na 133 evrov za tiste, ki si izplačujejo minimalno plačo. Tako sedaj iščejo rešitev, kako preveriti, ali si ti samostojni podjetniki res upravičeno izplačujejo minimalno plačo, saj poleg plače lahko uporabljajo tudi druga sredstva, ki jih dobijo na račun, zaradi česar lahko prihaja do velikih izkoriščanj. "In to je vse, ni tako velikih razhajanj," je poudarila Bratuškova, ki je prepričana, da bo besedilo zakona do torka usklajeno.

Ob tem je dejala tudi, da ne ve, da bi Gantar obstoj v vladi pogojeval s sprejemom interventnega zakona. Prav tako je pojasnila, da interventni zakon pomeni šele začetek sprememb v zdravstvu, saj pripravljajo prenovo zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju ter zakona o zdravstveni dejavnosti.

Da bodo predsedniki koalicijskih strank do prihodnjega četrtka glede omenjenega zakona skušali najti kompromis, je že pred sejo vlade v izjavi za medije pojasnil minister Gantar. Ob tem pa je poudaril, da je prihodnji četrtek skrajni rok, saj je zakon neizogiben.