Slovenija

Zaporna kazen županu Komende

M. R.
16. 9. 2013, 10.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Tomaž Drolec, župan občine Komenda, obsojen na osem mesecev zapora zaradi zlorabe uradnega položaja. Sodba še ni pravnomočna, obramba je že napovedala pritožbo.

STA
Drolec je po oceni KPK razpolagal z občinskimi sredstvi v nasprotju s predpisi, ki urejajo zadolževanje občin.

Sodišče v Kamniku je te dni župana Komende Tomaža Drolca obsodilo na osem mesecev zapora zaradi zlorabe uradnega položaja. Drolec naj bi leta 2010 dal za poldrugi milijon poroštva zasebnemu podjetniku brez vednosti občinskega sveta in brez soglasja ministrstva za finance.

Drolec je junija 2010 podpisal pogodbo o pristopu k dolgu z družbo Hades Trgovina v lasti Branka Plešinca, ki je gradilo poslovno-stanovanjski kompleks Center Komenda. S podpisom je družbi omogočil pridobiti posojilo pri Gorenjski banki v skupni vrednosti 6,8 milijona evrov, pri čemer je po navedbah Komisije za preprečevanje korupcije »razpolagal z občinskimi sredstvi v nasprotju s predpisi, ki urejajo zadolževanje občin«.

Drolec je po oceni KPK razpolagal z občinskimi sredstvi v nasprotju s predpisi, ki urejajo zadolževanje občin.

Drolcu, ki občino vodi od leta 1998, se ni zdelo sporno, da je poroštvo občine do skupne višine 2,04 milijona evrov dal na lastno pest, brez vednosti občinskega sveta in pristojnega ministrstva. Župan je na obravnavi pojasnil, da glede pogodbe niso imeli nobenih pomislekov ne v pravni službi banke, niti ga ni o tem, da bi bilo lahko kaj narobe, posvaril notar. Prav tako s projektom ni hotel pridobiti nobenih političnih točk, saj da je že po zmagi na volitvah leta 2010 napovedal, da je to njegov zadnji mandat. A sodišče je odločilo, da je šlo za zlorabo uradnega položaja.

Investitor še nedograjenega Centra Komenda, družba Hades Trgovina, svojih obveznosti banki ni mogla več odplačevati, zato je banki junija letos na kamniškem okrajnem sodišču uspelo s predlogom za izvršbo na občinsko premoženje za poplačilo 1,66 milijona evrov. Med nepremičninami, ki so del izvršbe, pa je tudi poslovni delež v Poslovni coni Komenda, ki je v 80-odstotni lasti občine. Odločitev zaradi ugovora občine Komenda še ni pravnomočna.