Slovenija

Kriminalisti spet na delu!

STA / S.R.
5. 9. 2013, 11.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Policija je v zvezi z domnevno sumljivimi finančne transakcijami, ki naj bi jih v imenu prvaka SDS Janeza Janše izvajala sestrična njegove žene, že navezala stik z Uradom za preprečevanje pranja denarja, ugotovitve urada pa bo preverila v okviru obstoječih in morebitnih novih preiskav. Podrobnosti o preiskavi pa na policiji ne morejo razkriti.

Mediaspeed
Kriminalisti in KPK preiskujejo posle sestrične Urške Bačovnik Janša.

Na Generalni policijski upravi so danes za STA pojasnili, da so določene finančne transakcije že preverjali v preteklih kriminalističnih preiskavah in jih preverjajo tudi v preiskavi, ki trenutno poteka na podlagi ugotovitev Komisije za preprečevanje korupcije.

Po poročanju POP TV namreč Urad za preprečevanje pranja denarja preiskuje sumljive bančne transakcije, ki naj bi jih v imenu Janše izvajala Nataša Pajenk, sestrična njegove soproge Urške Bačovnik Janša. Pajenkova naj bi od zakoncev Janša prejela več 10.000 evrov gotovine, s katero naj bi poravnala njune življenjske stroške.

Pri POP TV so pridobili dokument, ki naj bi dokazoval, da sta zakonca Janša Pajenkovi, sicer nekdanji bančni uslužbenki banke Sparkasse, več let prinašala večje vsote gotovine, ki jih je nato polagala na svoj račun in tako plačevala račune za življenjske stroške Janševih. Med drugim naj bi Pajenkova s tem denarjem poravnala tudi aro za nakup stanovanja na Mesarski v Ljubljani leta 2009.

Urad za preprečevanje pranja denarja je po poročanju televizije pojasnila zahteval od nekdanjega delodajalca Pajenkove, banke Sparkasse. Banka sicer vprašljive transakcije zaposlenih nadzoruje tudi sama, vendar omenjenih nakazil ni zaznala kot sumljivih, je poročal POP TV.

V SDS pa so zapisali, da je Pajenkova Janševim res pomagala pri urejanju bančnih storitev ter tudi, da je davčna uprava pri Janezu Janši že opravila davčni pregled in da je izvor te gotovine že pojasnil. "Nataša Pajenk je sestrična in soseda Urške Bačovnik Janša, zaposlena na komercialni banki. V okviru svoje službe je pomagala pri urejanju bančnih storitev," so pojasnili.

Podatke o teh nakazilih je predsednik SDS, kot so poudarili, "sam posredoval davčni upravi, ko je le ta letos spomladi na zahtevo Komisije za preprečevanje korupcije opravljala davčni pregled. Takrat je natančno pojasnil tudi izvor nakazanih sredstev tako za aro za nakup stanovanja, kjer je žena solastnica, kot za sodne takse in vse ostale bančne transakcije, kar je Durs sproti preverjal." Dodali so, da s kakršno koli preiskavo urada za preprečevanje pranja denarja niso seznanjeni.