Slovenija

Novinar grozil sodnici

M. R.
12. 8. 2013, 11.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Mitja Lomovšek je obsojen na 9 mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let, ker je pošiljal elektronska pisma z neprimerno vsebino sodnici, ki mu je sodila zaradi domnevnega poskusa izsiljevanja Mira Senice.

Arhiv Svet24
Devet mesecev zapora, za zapahe pa mu ne bo treba, če v preizkusni dobi treh let ne bo storil novega kaznivega dejanja.

Oškodovanki se ne sme približati, obiskovati pa bo moral tudi delavnico za nenasilno komunikacijo. Nekdanji novinar Slovenskih novic Mitja Lomovšek je pred novomeškim okrožnim sodiščem priznal krivdo za kaznivo dejanje preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi. Sodišče mu je naložilo devet mesecev zapora, za zapahe pa mu ne bo treba, če v preizkusni dobi treh let ne bo storil novega kaznivega dejanja. Sodba je pravnomočna.

Vzporedno je sodišče Lomovšku izreklo ukrep varstvenega nadzorstva za eno leto, obiskovati bo moral tudi delavnico za nenasilno komunikacijo. Oškodovanki se ne bo smel približali na manj kot 200 metrov, odpovedati se bo moral nadlegovanju prek telekomunikacijskih sredstev. Po priznanju krivde je sodišče Lomovška spustilo iz pripora, kjer je prebil mesec in pol.

Novinar se je v omenjenem postopku znašel, ker je po elektronski pošti nadlegoval ljubljansko okrožno sodnico Špelo Koleta, ki mu je sodila zaradi domnevnega poskusa izsiljevanja odvetnika Mira Senice. Ker Lomovška aprila ni bilo na predobravnavni narok, maja pa ne na začetek sojenja, ga je sodnica Koleta vtaknila v pripor, a je bil že po štirih dneh izpuščen na prostost, saj je višje sodišče odločilo, da na osnovi zbranih podatkov ni mogoče zaključiti, da se očitno izmika kazenskemu postopku.

Lomovšek je 'vrnil udarec' in sodnico Koleta kazensko ovadil zaradi nevestnega dela in zlorabe položaja, po elektronski pošti pa začel pošiljati neprimerna sporočila. Junija je na sodišču napravil pravo dramo in odvihral iz sodne dvorane, sodu pa je očitno izbilo dno, ko je sodnica Koleta odredila, naj ga pregleda psihiater. Lomovšek je še z večjo vnemo začel tolkel po tipkovnici, zadnje sporočilo sodnici je poslal 11. junija, že naslednji dan pa se je znašel spet znašel v priporu.

Sodnica Koleta se je zaradi groženj sama odločila izločiti iz sojenja, njeno odločitev pa je predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Anton Panjan konec julija odobril s sklepom. Lomovšku bo zaradi domnevnega poskusa izsiljevanja Senice bo zdaj dodeljen drug sodnik, postopek pa se bo predvidoma nadaljeval po sodnih počitnicah.

Spomnimo. Po obtožnici je Lomovšek 28. in 29. novembra lani na elektronski naslov Senice poslal sporočili, v katerem je njemu in njegovi partnerki, nekdanji notranji ministrici Katarini Kresal, grozil, da bo obračunal z njima, če mu ne bosta vrnila sedem milijonov evrov. Novinar je za začetek predlagal, naj mu na bančni račun očeta nakažeta 50 tisoč evrov. Ker denarja ni dobil, se je smukal pred vrati odvetniške pisarne na Barjanski ulici v Ljubljani, ko pa ga je nekdo opazil, je zbežal. V notranjost ni prišel, zato je po prepričanju tožilstva ostalo le pri poskusu kaznivega dejanja. Senica je zadevo prijavil policiji, stekli so postopki, sodišče pa je Lomovšku za zdaj izreklo prepoved približevanja oškodovancu.