Slovenija

V domu starejših v Preboldu brez rešitve

STA / J.P.
26. 6. 2013, 16.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zaposleni v Domu starejših Prebold, ki so zaradi zaostalih plač in regresov danes začeli stavkati, vztrajajo pri svojih zahtevah.

http://www.dom-starejsih-obcanov-prebold.si/
Dom starejših Prebold

Ker z direktorjem Ivanom Kovačem niso dosegli dogovora, se bo stavka po napovedih sindikata nadaljevala tudi v prihodnjih dneh.

Stavka naj bi trajala do izpolnitve stavkovnih zahtev. Poleg takojšnjega izplačila zaostalih majskih plač stavkajoči zahtevajo še zagotovitev rednih plač v bodoče in redno plačevanje vseh prispevkov za socialno varnost. Prav tako zahtevajo izplačilo regresa za zadnja tri leta, omogočanje koriščenja lanskega in letošnjega dopusta, zagotavljanje predpisanega počitka in pogojev za strokovno neoporečno delo s potrebnim številom kvalificiranih kadrov.

Stavka naj bi trajala do izpolnitve stavkovnih zahtev. 

Kot je za STA povedal predsednik Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije (SZSVS) Zvonko Vukadinovič, so že v torek imeli sestanek z direktorjem doma Kovačem, na katerem jim je ta predstavil možno rešitev problema nelikvidnosti podjetja. "Direktor nam je predložil nek načrt sanacije, za katerega pa ni še nobenih garancij. Ko nam bodo te garancije podane, pa bomo razmislili o omilitvi stavke."

Podjetje ima po besedah Vukadinoviča težave dlje časa, zdaj pa ima tudi blokiran račun, ker delavcem že več mesecev ni plačevalo prispevkov. Imelo naj bi dolgove do dobaviteljev, v veliki negotovosti naj bi bilo tudi izplačilo junijskih plač.

"Stavka je bila pač nujno zlo, bomo pa zagotovili, da se z njo ne ogroža zdravja oskrbovancev," je zatrdil Vukadinovič. Po njegovih besedah bodo oskrbovancem v domu zagotovili osnovno terapijo, higieno in prehrano, ostalo pa v minimalnem obsegu.

V omenjenem domu, ki deluje od avgusta 2010, je bila stavka že jeseni lani, saj je že takrat prišlo do zapletov z izplačili. Stavkovni odbor ugotavlja, da se ne uresničujejo določbe stavkovnega sporazuma iz 14. novembra lani ter da se je stanje še poslabšalo.

Po besedah Vukadinoviča se stavki pridružuje 36 od skupno 47 zaposlenih, podpirala pa naj bi jih tudi večina od skupno okoli 90 oskrbovancev. "Delavci delajo štiri tedne brez dneva počitka, s tem da so ob nedeljah in praznikih prisotni ves dan," je ponazoril.

Direktor Kovač pravi, da gre za problem, ki se vleče že dlje časa. "Jutri se bomo usedli in videli, kaj lahko naredimo. Rešitve imamo, a jih že včeraj ni sprejel sindikat. Ne moremo nekaj, kar se vleče že tri leta, danes rešit," je dejal in ponovil, da se dogovarjajo o pripojitvi k domu v Trbovljah.