Slovenija

Predobravnavni narok zoper domnevna roparja banke SKB znova preložen

STA/M.J.
7. 6. 2013, 11.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Obtožena za rop banke SKB jeseni leta 2005 nista prišla tudi na današnji, že drugi predobravnavni narok. Domnevni ropar Dejan Vidmar je prek svojega zagovornika, odvetnika Dejana Markovića, zahteval izločitev dela dokazov.

Dolenjski list

Sodišče mora o zahtevi odločiti, zato je predobravnavni narok preložen za nedoločen čas. Prvi predobravnavni narok so na ljubljanskem okrožnem sodišču opravili že v začetku januarja, ko obtoženih, čeprav sta v priporu, prav tako ni bilo, prek zagovornikov sta sporočila, da se o krivdi ne bosta izjasnila. Zagovornika sta takrat izpodbijala nekatere dokaze, uspešna sta bila pri izločitvi zapisnikov o zaslišanju Vidmarja in soobtoženega Saša Noseta ob njuni aretaciji. Ker je bila sodnica s temi dokazi seznanjena, se je morala izločiti, zadevo pa je prevzela njena kolegica.

Danes je Marković predlagal izločitev dokazov, povezanih s pridobivanjem bioloških sledi in prstnih odtisov Vidmarja, ker da so pridobljeni s kršitvijo ustavno določenih človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Prav tako zahteva izločitev dokazov, ki so bili pridobljeni na podlagi teh, po njegovem mnenju nezakonitih dokazov.

Markoviću se sporno zdi sodelovanje Vidmarjevega znanca Zlatana Veliča s policijo, ki je do Vidmarjevih bioloških sledi in prstnih odtisov prišla prav s pomočjo Veličevega sodelovanja. Policija je namreč pri Veliču zasegla dobrih 16 kilogramov snovi, za katero so sumili, da gre za mamila, snov pa naj bi mu dostavil Vidmar.

Policija pa naj bi Veliču v zameno, da jim pove, na katerih zaseženih predmetih so biološke sledi Vidmarja, obljubila, da ga zaradi mamil ne bodo preganjali. Izkazalo se je, da najdena snov sploh ni droga, vendar policija Veliču tega ni takoj povedala, opozarja Marković, ki meni, da je Velič s policijo sodeloval nezakonito.

"In pod tem vtisom so ga na nek način prisilili, da je sodeloval v smeri, da bi odkrili Vidmarja oziroma prišli do njegovih bioloških sledi," je še dejal Vidmarjev zagovornik v izjavi pred sodiščem. Na podlagi te zasežene snovi so policisti od sodišča tudi dobili odredbo za hišno preiskavo pri Vidmarju, ki so mu potem odvzeli biološke sledi. V analizi bioloških sledi naj bi ugotovili, da so te sledi identične tistim, ki so jih našli v banki SKB, je še pojasnil Marković.

Tožilka Blanka Žgajnar bo na zahtevo za izločitev dokazov odgovorila pisno, je pa že danes ocenila, da gre pri zahtevi za novo obliko obrambe, ki se spreminja iz naroka v narok. Navedbe obrambe so po njenem mnenju nesmiselne, je pa "povsem normalno, da želi obramba izločiti vse dokaze", je dejala tožilka, ki meni, da se bomo verjetno še nekaj časa vrteli okrog tega vprašanja.

Marković zanika, da bi šlo za spremembo v taktiki obrambe. Kot trdi, se je biološke sledi Vidmarju podtaknilo, kar da bodo v nadaljevanju tudi dokazali. Marković zato med drugih zahteva izločitev zapisnikov o hišnih preiskavah pri Vidmarju in poročil o preiskavi Nacionalnega forenzičnega laboratorija.

Rop banke SKB se je zgodil v noči na 1. november 2005. Roparji so vlomili v 428 sefov, po oceni policije pa so povzročili za okoli 32 milijonov evrov škode. Nose in Vidmar sta v priporu že od aretacije 16. marca lani.