Slovenija

Erjavca skrbi delitev državljanov na dva pola

STA / S.R.
5. 6. 2013, 14.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predsednik DeSUS Karl Erjavec današnje obsodbe predsednika SDS Janeza Janše in drugih ni želel podrobno komentirati.

Mediaspeed
Erjavca skrbi delitev slovenskega naroda.

Dejal je le, da lahko v sodnem postopku z argumenti vsakdo dokaže svojo nedolžnost. Ob tem pa je izrazil zaskrbljenost zaradi napetega dogajanja pred sodiščem in polarizacije države. To nas ne bo vodilo iz krize, je opozoril.

Erjavec je na novinarski konferenci ob koncu seje izvršnega odbora stranke v Ljubljani spomnil, da je bil v zadevi Patria tudi sam obdolžen, in sicer zaradi nevestnega dela v službi, za čas, ko je bil obrambni minister, a je prepričal sodišče in dokazal svojo nedolžnost.

V sojenju, ki se je končalo danes, pa je na sodišču nastopil tudi kot priča, zato sodbe tudi ni želel podrobno komentirati. To bi bilo, glede na to, da današnja sodba še ni pravnomočna in je postopek še odprt, nekorektno, je ocenil. V tej luči je zato dejal le, da lahko v sodnem postopku z argumenti vsakdo dokaže svojo nedolžnost.

Bolj zgovoren je bil pri oceni današnjega dogajanja pred sodiščem. Kot je pojasnil, ga politične razmere oz. delitev državljanov na dva pola, ki ju predstavljata prvak SDS Janez Janša na eni strani in levica na drugi strani, skrbijo.

Ljudje se po njegovih ocenah preveč obračajo na stranke, obremenjene z ideološkim bojem, ideološke teme pa so zato celo bolj pomembne kot materialni status posameznega državljana.

Erjavec se boji nadaljnje radikalizacije oz. da bo ta v političnem prostoru zelo močna in "da bodo majhne skupine najbolj glasne, najbolj slišane". To je glede na trenutni finančni in gospodarski položaj države zelo slabo, je dodal.

"Mi v tem trenutku potrebujemo trezne politike z razumno glavo, ki vedo, kaj moramo storiti, da bomo izšli iz krize. Te teme pa odpirajo neke druge dimenzije in ne peljejo k izhodu iz krize," je posvaril.

Napetosti, ki so se danes dogajale pred sodiščem, po njegovih besedah ne bodo prinesle družbenega miru, družbene stabilnosti, boljšega gospodarstva in več socialne varnosti. "In zato sem kot predsednik ene od parlamentarnih strank izjemno zaskrbljen," je sklenil.

Ljubljansko okrajno sodišče je danes razglasilo sodbo v primeru Patria. Vse tri obtožene, poleg Janše še lastnika Rotisa Ivana Črnkoviča in brigadirja Toneta Krkoviča, je spoznalo za krive kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov.

Sodba še ni pravnomočna, je pa sodišče sledilo predlogu tožilstva in predsednika Janšo obsodilo na dve leti zapora, Črnkoviču in Krkoviču je prisodilo 22 mesecev zaporne kazni. Vsi bodo morali plačati še po 37.000 evrov stranske denarne kazni.