Slovenija

SLS: ''Obsodba Janše je konec pravne države.''

STA/M.J.
5. 6. 2013, 13.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vodja poslanske skupine SLS Mihael Prevc je v odzivu na današnjo razglasitev sodbe zoper predsednika SDS Janeza Janšo in druge dejal, da je to konec pravne države, da je lahko nekdo obsojen brez jasnih dokazov krivde.

Mediaspeed

Takšna odločitev po njegovih besedah tudi daje Sloveniji zelo negativen imidž. Kot je v izjavi za medije v DZ dejal Prevc, je presenečen nad tem, kar se je zgodilo. Dodal je, da se mu zdi resnično absurdno, da imamo v Sloveniji toliko očitnih prekrškarjev, pa jih pravzaprav nihče ne preganja. V tem primeru pa je bil Janša obsojen izključno samo zaradi tega, ker je bil predsednik vlade, "ko se je pač ta zgodba s patrio dogajala".

Po njegovih besedah je pravosodna oblast vendarle tista, ki "bi si mogla dejansko ustvariti nek renome". "Ta renome pa si lahko ustvari samo na tak način, da dejansko nekoga obsodi - sploh pa človeka, ki igra pomembno vlogo v politiki - na osnovi jasnih dokazov, ki so nenazadnje tudi ljudem, nam navadnim smrtnikom znani," je dejal.

Ljubljansko okrajno sodišče je danes razglasilo sodbo v primeru Patria, vse tri obtožene, predsednika SDS Janeza Janšo, lastnika Rotisa Ivana Črnkoviča in brigadirja Toneta Krkoviča, je spoznalo za krive kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov.

Sodba sicer še ni pravnomočna, je pa sodišče sledilo predlogu tožilstva in predsednika Janšo obsodilo na dve leti zapora, Črnkoviču in Krkoviču je prisodilo 22 mesecev zaporne kazni. Vsi bodo morali plačati še po 37.000 evrov stranske denarne kazni.