Slovenija

Hojs verjame v zmago pomladnega bloka

STA / S.R.
30. 5. 2013, 12.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Podpredsednik NSi Aleš Hojs meni, da bodo pomladne stranke na naslednjih volitvah dobile večino, vprašanje pa je, ali bo lahko sam sestavil vlado.

NSi
Aleš Hojš, NSi.

Sam ne vidi težav za povezovanje z nepomladnimi strankami. Močna stranka levega pola v koaliciji bi gotovo lahko pomembno pripomogla k bolj uravnoteženim odločitvam, je dejal v pogovoru za Demokracijo.

Hojs je prepričan, da se bo sodelovanje pomladnih strank še okrepilo. "Bo pa izkušnja sodelovanja s strankami oziroma s predsedniki teh strank iz zadnje vlade, ki so zdaj tu, zdaj tam, samo da so zraven, pomembno vplivala na to, s kom in kako se bo koalicija sestavljala," je dejal.

Rušenje zadnje vlade Janeza Janše je po njegovih besedah prineslo "nekaj sto milijonov evrov več obresti, nekaj tisoč delovnih mest manj, nove dolgove našim otrokom in vnukom, nižje plače v javnem sektorju ter nadaljevanje kraje in izčrpavanja državnih in paradržavnih podjetij". V ozadju tega rušenja pa je po njegovi oceni tudi namera po nadaljevanju plenjenja in prelivanja denarja v zasebne žepe. "Že prve dokapitalizacije, na primer Cimosa, to kažejo. Tajkuni ostajajo nedotakljivi, dostop do javnega denarja bodo spet imeli le izbranci," je izpostavil.

Dotaknil se je tudi dviga rtv-prispevka in ocenil, da je ta "plačilo za uspešno poročanje o naši vladi, vstajniških procesih in doseženem cilju - zamenjavi vlade". Ob tem je spomnil na primer sankcij zoper novinarja Mateja Korošca in dejal, da ta primer "potrjuje že precej znano vedenje, da večina naših medijev ni neodvisna, ampak globoko cenzurirana".

Nekdanji obrambni minister glede imenovanja svojega naslednika Romana Jakiča med drugim pravi, da lahko "glede na vodenje resorja obrambnega ministrstva in kroga ljudi, ki so po navedbah medijev aktualnega ministra nastavili", sklepa, da gre "z njegovo nastavitvijo tudi za simbolično zanikanje vrednot slovenske osamosvojitve in poveličevanje drugih, nedemokratičnih in totalitarnih časov".

Po njegovih besedah so bile Jakičeve razprave, ki jih je imel v takratni skupščini, izrazito proti osamosvojitvi Slovenije in proti slovenski vojski. "Res je, da je poslanec Jakič na koncu, po moji oceni pod pritiskom javnega mnenja in stališč praktično vseh poslanskih skupin, glasoval za osamosvojitev, vendar to ne spremeni njegovih javno izraženih stališč," je poudaril. Tudi stališča, ki jih je Jakič še kot opozicijski poslanec v tem mandatu zagovarjal glede vojske in obrambe, so bila po Hojsovih besedah izrazito negativistična. "Danes govori povsem drugače, kar kaže njegovo neverodostojnost, je pa vsaj za kredibilnost naše države v mednarodnih krogih ta sprememba dobrodošla," je še pristavil.

Komentiral je tudi poimenovanje vojašnice v Celju po Francu Rozmanu Stanetu. Kot je poudaril, je v času svojega ministrovanja slovenske vojašnice poimenoval po padlih v osamosvojitveni vojni. "Povsem druga zgodba pa je Franc Rozman Stane. Ne glede na njegove vojaške aktivnosti ostaja nesporno, da Slovence deli," je prepričan Hojs. "Ko se bo enkrat sesul monopol rdečih zgodovinarjev in njihove resnice, bomo lahko bolj realno ocenili, kdo je bil v naši zgodovini tisti, ki si zasluži ime na vojaških in drugih objektih," še meni podpredsednik NSi.