Slovenija

Za vojake v tujini tudi do 1000 evrov manj

STA / S.R.
9. 5. 2013, 21.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vlada je s spremembo uredbe o plačah in drugih prejemkih pripadnikov Slovenske vojske (SV) pri izvajanju obveznosti, prevzetih v mednarodnih organizacijah oz. z mednarodnimi pogodbami pripadnikom znižala dodatke za nevarne naloge v tujini.

Slovenskavojska.si

Po besedah sindikalista Darka Milenkoviča bodo pripadniki SV v tujini plačani tudi do 1000 evrov manj.

Kot je razvidno iz vladnih gradiv, vlada z danes sprejetimi spremembami uredbe na novo ureja dodatke za pripadnike SV za izvajanje nevarnih nalog v mednarodnih operacijah in misijah. Tako uredba na podlagi dosedanjih izkušenj in novih nalog, v katerih bi lahko sodelovale posamezne enote SV (mornariška enota), natančneje opredeljuje vsebino nevarnih nalog, pri izvajanju katerih so pripadniki SV upravičeni do dodatkov.

Hkrati vlada z novo uredbo znižuje višino dodatkov za izvajanje nevarnih nalog, kar posledično pomeni prihranek finančnih sredstev, je še navedeno v vladnih gradivih.

Predsednik sindikata ministrstva za obrambo Darko Milenkovič je za STA ob robu današnjih pogajanj vlade in sindikatov o varčevalnih ukrepih pojasnil, da je vlada napovedne spremembe uredbe poslala v mnenje tako njihovemu sindikatu kot tudi ostalim reprezentativnim vojaškim sindikatom, a so po njegovih informacijah vsi sindikati tej spremembi oporekali in podali negativno mnenje.

Sindikati so se sicer strinjali, da vse operacije oziroma misije nimajo enake ravni nevarnosti in so vladi predlagali, da bi ta dodatek za nevarne naloge stopnjevali po določeni operaciji ali misiji, a se je vlada odločila za zniževanje tega dodatka. Tako se bo nekaterim pripadnikom SV po Milenkovičevih besedah dodatek celo ukinil. Ob upoštevanju že ukinjenega dodatka v času dopusta to pomeni, da bodo pripadniki SV v tujini zdaj približno 1000 evrov manj plačani. Je pa to odvisno od položaja, ki ga ima pripadnik SV, torej od vojaka do častnika, je še dodal.