Slovenija

Policijska sindikata proti znižanju plač

STA / S.R.
16. 4. 2013, 14.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Tako v Policijskem sindikatu Slovenije (PSS) kot v Sindikatu policistov Slovenije (SPS) nasprotujejo ukrepom, ki jih vlada predlaga za znižanje mase plač.

Policija.si

V PSS so v ponedeljek že sklicali stavkovni odbor, ki bo odločal o nadaljnjih ukrepih. Ti bodo šli v smer zaostritve stavkovnih aktivnosti, napovedujejo.

Nadaljnji ukrepi, o katerih bo odločal stavkovni odbor PSS, bodo šli izključno v smer zaostritve stavkovnih aktivnosti v času prihajajočih praznikov. Zdaj je po njihovih besedah "resnično postalo več kot očitno, da je policija v tej državi nepotrebna".

V PSS pojasnjujejo, da bi predlog vlade izrazito posegel v prihodke policistov in nekaterih drugih poklicev, ki izvajajo svoje naloge praktično vse dni v letu. "Še več, navedeni predlog je dobesedno v posmeh in norčevanje iz policistov in zaposlenih v ministrstvu za notranje zadeve in policiji, kjer so v zadnjih petih letih zmanjšali število zaposlenih kar za 12,1 odstotka, ter z učinki zakona za uravnoteženje javnih financ povprečnemu policistu že lansko leto odvzeli deset odstotkov dosedanjih prihodkov," so zapisali.

Tudi v SPS ostro nasprotujejo vsakršnim linearnim posegom v plače javnih uslužbencev, saj so deli javnega sektorja med seboj različni, pravi predsednik sindikata Zoran Petrovič. "Nekateri deli denimo niso racionalizirali svojega poslovanja, medtem ko smo jih v policiji že izvedli," je dejal za STA.

Policiste bi po njegovih besedah najbolj prizadeli predlagani posegi v dodatek na stalnost, dodatek za delo v nedeljo in med prazniki in v dodatek za čas pripravljenosti na delo, pa tudi v dodatek na stalnost in dodatek na delovno dobo.

Po njegovi oceni ni nobenega razloga, da bi se posegalo v plače zaposlenih na policiji. "Lahko se pogovarjamo le o tem, kako racionalizirati poslovanje," pravi. Ob tem dodaja, da bo nadaljevanje poskusov izvajanja predlaganih ukrepov pripeljalo "v zelo resen konflikt".

"V sindikatu policistov se bomo uprli in z vsemi sredstvi zavarovali položaj zaposlenih v policiji, ker je vsak poseg v plače glede na že izvedene varčevalne ukrepe tako v policiji kot drugih delih javnega sektorja nedopusten in nepravičen," je Petrovič zapisal v sporočilu za javnost.

Vodja vladnih pogajalcev, minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant, je sindikatom javnega sektorja v ponedeljek predstavil predlog ukrepov za znižanje plačne mase v javnem sektorju. Vlada predlaga različno znižanje dodatkov za delovno dobo, za stalnost, dodatka za delo ob praznikih in v nedeljo ter za čas pripravljenosti na delo. Prav tako predlaga ukinitev dodatka za akademski naziv.

Poleg tega bi izplačilo sedaj zamrznjenih napredovanj prestavili za eno leto, torej s 1. junija letos na 1. junij prihodnje leto, s čimer bi dosegli še 50-milijonski prihranek.